Marie-Louise Arrhenius och hunden Loke saknar Diesel. Foto: Åsa Sommarström

Diesel dog av nyårssmällare

På nyårsafton slutade hunden Diesels hjärta plötsligt att slå. Diesels matte, Åkersbergabon Marie-Louise är övertygad om att hennes hund stressades till döds av oväsen från nyårssmällare.

  • Publicerad 15:51, 2 jan 2017

– Han blev så stressad att hjärtat stannade. Det är fruktansvärt, säger Åkersbergabon Marie-Louise Arrhenius och rösten stockar sig.

Två dagar har gått sedan nyårsafton och Marie-Louise är fortfarande märkbart tagen av att hennes hund Diesel inte längre finns.

Vid åtta-tiden på nyårsafton, när allt var upplagt för fest, hittade hon Diesel död. Orsaken, som hon uppfattar det, var nyårssmällare som till slut stressade honom till döds.

– Han har alltid varit rädd för smällare. Han gick runt och hyperventilerade och fick ingen ro. Han var jättestressad.

Marie-Louise berättar att smällandet i Åkersberga pågick hela dagen, men att det tilltog vid 18-tiden på nyårsaftonskvällen. När hon tittade till Diesel såg det ut som han äntligen fått ro och lagt sig ned, men det visade sig att han var död.

– Han var bara åtta år. Han kunde ha blivit 15 år. Han var min bäste vän. Vi har gått genom mycket tillsammans.

Blev åtta år

Marie-Louise och hennes vänninor försökte återuppliva Diesel med hjärt-lungräddning, men förgäves. När djurambulansen kom fanns inget mer att göra.

– Det berörde oss – mig och chauffören – väldigt mycket. Just att det var på nyårsfton, när alla var finklädda och det var barn med och allt, säger Per Nord som arbetar på Svenska djurambulansen.

På djursjukhuset uppgav en av veterinärerna att Diesel sannolikt dött av stress. Men någon obduktionen har inte utförts, så helt säker kan man inte vara. Däremot verkade Diesel fullt frisk och pigg tidigare samma dag, innan smällandet satte igång.

– Han busade och lekte på förmiddagen.

– Det är så onödigt att någon ska behöva dö för att de smäller fyrverkeri hela dagen och kvällen. Jag är helt säker på att det var orsaken, säger Marie-Louise Arrhenius.

Upp till en tredjedel lider av smällare

Möjligheten att djur kan dö av stress bekräftas av Åke Hedhammar, seniorprofessor på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

– Dödsorsaken är troligen en hjärtpåverkan. Det blir ett stresspåslag och sedan klarar inte hjärtat av det.

Någon forskning om att hundar påverkats så allvarligt av smällare och fyrverkerier att de dött känner han inte till. Däremot är det belagt att minkar i minkfarmer dött när de utsatts för buller från överflygande flygplan.

– Vi vet att hundar lider av smällare, men man skulle behöva obducera för att i just detta fall säkrare få veta dödsorsaken.

Enligt honom visar en tidigare undersökning att upp till 1/3 del av alla hundar i Sverige stressas och känner obehag av smällare och fyrverkerier.

– Det är en viktig djurskyddsfråga . Av hänsyn till detta så borde okynnessmällande begränsas för både människors och djurs skull, säger han.

Som tur är har Marie-Louise Arrhenius en hund till, Diesels halvbror Loke 2.5 år.

Hur har han reagerat?

– Han är väldigt låg. Han vill inte leka och inte äta. Han vet att Diesel är död för han gick fram och nosade på hans ansikte när han låg på båren. Hundarna är väldigt kloka. Han såg väldigt upp mot Diesel.

Marie-Louise Arrhenius säger också att hon tänker försöka få stopp på det okontrollerade smällandet.

– Jag tänker jobba stenhårt, för det har gått överstyr. Det finns ingen respekt eller förståelse. Jag tror det beror på okunskap. Diesel ska inte ha dött förgäves.