Paula Tilli älskar att promenera i Nackareservatet. På sommaren plockar hon blåbär många timmar i sträck. Sedan fyller hon frysen inför vintern. Foto: Ulrika Lind

Diagnosen gav självkänsla

I många år kände sig Paula Tilli som en utomjording. Hon klarade inte vardagslivet, missförstod ofta andra och blev själv missförstådd. Så fick hon diagnosen Aspergers syndrom – och livet ljusnade. I en ny bok berättar hon om sig själv.

  • Publicerad 17:35, 26 jan 2014

Det ligger en tjock tysk-finsk ordbok på soffbordet i Paula Tillis vardagsrum i Bagarmossen. Det är ett vältummat exemplar, för hon älskar språk. Andra må koppla av med en långfilm eller en deckare – hon föredrar språklexikon och grammatikböcker. Är hon trött och stressad ger de henne välbehövlig ro.

– Jag gillar all grammatik men tycker särskilt mycket om den tyska för den är så logisk, säger hon och nickar entusiastiskt.

Men ordboken ligger inte bara framme för nöjes skull. 34-åriga Paula Tilli håller just nu på att översätta sin egen bok ”På ett annat sätt” från finska till tyska. Hon skrev den på svenska, översatte den sedan till sitt modersmål finska och ska nu se till att den också når tyska läsare.

Boken handlar om Paula Tillis liv – om hennes uppväxt i Finland och hennes vuxna liv i Sverige, dit hon flyttade för att pröva vingarna i ett nytt land. Öppet berättar hon om en skoltid fylld av mobbning och om sina enorma problem med att klara av sådant som studier, jobb och hushållsarbete.

Hon drar efter andan när hon får frågan om hon inte tvekade att lämna ut sig själv.

– Jo, först funderade på att ha en pseudonym. Men sedan tänkte jag att det skulle verka som om jag skämdes för att jag har Asperger då, och det gör jag inte. Tvärtom vill jag att människor ska förstå att det inte är en sjukdom utan ett annorlunda sätt att vara på.

Paula Tilli är pratsam, vaken och har nära till skratt. Många som bara känner henne ytligt blir därför förvånade när hon berättar att hon har Asperger. För de nära vännerna, och för de män hon varit gift med, är det desto tydligare.

Hon har till exempel svårt att tolka kroppsspråk, missförstår lätt sociala samspel och tolkar ofta det som andra säger bokstavligt. Hon har till exempel mödosamt fått lära sig att människor kan dyka upp klockan 16.10 trots att de stämt möte klockan 16.

– Många tycker också att det är konstigt att jag, som älskar att prata och tycker om andra människor, kan vara ensam i månader utan att det gör mig något. Men så är det, bara jag får göra något som intresserar mig så trivs jag med att vara ensam, berättar hon.

2003 fick Paula Tilli diagnosen Aspergers syndrom. Det var en enorm lättnad. Plötsligt förstod hon sina svårigheter – och fick rätt att vara sig själv. Numera ”älskar hon att vara Paula Tilli” och tar vara på sina styrkor – till exempel sin språkbegåvning, sin förmåga att fokusera på specialintressen (som språk, hälsa och psykologi) och sin förmåga att tänka utanför normerna.

Sedan fem år reser hon också landet runt och föreläser om Asperger. Redan första föreläsningen blev en succé.

– Folk brukar säga att jag berättar med humor och känsla, säger hon stolt.

Det är inte en sjukdom utan ett annorlunda sätt att vara på.Paula Tilli

Fakta

Föreläser om Asperger i hela landet

Namn: Paula Tilli.

Ålder: 34 år.

Bor: I Bagarmossen

Familj: Mamma, pappa, lillebror.

Yrke: Föreläsare om Aspergers syndrom vid Ågesta folkhögskola i Älvsjö. Föreläser i hela landet, sedan 2008. Har webbsidan aspiration.nu

Aktuell: Med boken ”På ett annat sätt – mina erfarenheter av Aspergers syndrom – ett autismspektrumtillstånd” (Sivart förlag).

Asperger: En neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som bl a gör att man har svårt att avläsa kroppspråk och sociala signaler och tolkar språket bokstavligt.

Visa merVisa mindre