Att "investera i sin hälsa" har fått en ny och konkret innebörd sedan Region Stockholm gett ut en hälsoobligation. Köpare är försäkringsbolaget Skandia, som på så vis lånar ut pengar till regionen.

Obligationen är på 30 miljoner kronor och ska användas i ett projekt där 925 personer i riskzonen för diabetes typ 2 får hjälp att ändra levnadsvanor.

Riskdelning

Lyckas de undgå sjukdomen sparar regionen in vårdkostnader. Och dessutom får Skandia avkastning på sin investering, tre miljoner kronor.

Misslyckas projektet betalar regionen bara tillbaka 24 av de 30 miljonerna, en finansieringslösning som Stockholm är först i världen med att införa.

– Vitsen med obligationen är att vi delar på risken, säger Frida Korneliusson, VD för AB SLL internfinans.

12 000 vill vara med

De 30 miljonerna ska gå till företaget Health Integrator, som via en digital plattform håller i projektet.

Drygt 12 000 personer har hittills anmält sig till de 925 platserna. Så långt har ett hundratal valts ut. För att kvalificera sig krävs att långtidsblodsockernivån indikerar diabetes typ 2, och att man är mellan 50 och 60 år.

Får en coach

Alla tilldelas en hälsocoach via Health Integrator. Johanna Helinder är en av dem.

– Vi går igenom deras hälsoprofil och hjälper till att etablera nya hållbara levnadsvanor, säger hon.

Via plattformen får deltagarna videosamtal, kontakt med dietist, onlineträning och andra redskap för ett hälsosammare leverne. Tre månaders träning på Friskis & Svettis ingår också.

Dessutom får deltagarna 6 250 kronor första och andra året att använda för hälsotjänster.

– Ett incitament att testa nya saker, säger Johanna Helinder.

Kroppen tar stryk

Vid utvecklad diabetes typ 2 klarar inte bukspottkörteln att producera insulin för att bryta ner socker till energi för våra celler. Sjukdomen orsakas av ärftliga faktorer, men också av vår moderna livsstil med mycket stillasittande.

– Det är lurigt, många märker inte av att de har ett prediabetiskt tillstånd. De riskerar på sikt att få skador på olika organ, sämre blodcirkulation och dålig sårläkning med mera, säger Johanna Helinder.

Dyrt lidande

Förutom lidandet så kostar det. Vårdkostnaden är 4,5 gånger högre än för en person utan diabetes.

Enligt Frida Korneliusson går regionen jämnt ut på insatsen om cirka 30 procent av deltagarna undgår diabetes.

Men varför gå omvägen via en hälsoobligation? Det går väl att föra in hälsoprojekt i regionens budget?

– Då får vi ingen riskdelning. Och det finns fördelar med externa finansiärer. De ställer extra frågor, är intresserade, och det blir bättre kvalitet. Och i Skandias affärsmodell ingår att arbeta förebyggande, säger hon.

Sparar miljarder

Projektet pågår i fem år. Har tillräckligt många då ett långtidsblodsocker som visar att faran är över får regionen betala 33 miljoner kronor till Skandia.

– Skalar man upp projektet till att omfatta alla som är i riskzonen för diabetes typ 2 finns det en potential att undvika vårdkostnader på 1,4 miljarder kronor om året, säger Frida Korneliusson.