I flera års tid har kommunen haft planer på att ge Träkvista torg ett rejält ansiktslyft. I de planerna finns bland annat runt 130 bostäder, äldreboende, vårdcentral och en torgmiljö med livsmedelsbutik.

Den 9 december i fjol antogs detaljplanen för området efter ett beslut av kommunfullmäktige. Men det beslutet överklagades till mark- och miljödomstolen. De valde dock att avslå överklagandet, men även det beslutet överklagades till nästa nivå, mark- och miljööverdomstolen.

Nu har domstolen beslutat att de inte kommer att ta upp ärendet. Därmed har detaljplanen vunnit laga kraft och kan inte längre överklagas.

– Det är en lättnad att det har gått igenom alla överprövande instanser, säger Arnulf Langlet (M), byggnadsnämndens ordförande.

Fems års byggande

Processen med torget kan därmed ta ett steg framåt. Efter beskedet kan bygglovsprövningen inledas.

– Nu är det upp till fastighetsägaren att ansöka om bygglov. När det kommer in granskar vi det. Det är nästa steg för kommunen, säger han.

Från byggstart är kommunens plan att arbete ska pågå i fem år. Men när fastighetsägaren väntas komma med bygglovsansökan vet inte Arnulf Langlet.

– Det kan ta år och det kan ta dagar. Exempelvis tog det ganska lång tid i Ekerö strand. Men jag hoppas att det går snabbare så vårdboende kan börja byggas, säger han.