M: Höj lärarlönerna

Moderaterna vill bland annat inrätta en skolkommission för en större långsiktighet inom skolpolitiken i Sundbyberg. M vill också höja lärarlönerna samt fixa läxhjälp på alla fritidsgårdar.

Hållbara byggmaterial med låg miljö- och klimatpåverkan, som trä, ska prioriteras vid nybyggnation och ett trygghetscentrum i Hallonbergen lyfts också av partiet som vill anlita fler ordningsvakter och väktare. Den kommunala skattesatsen föreslås lämnas oförändrad.

MP: Bygg ny t-bana

Miljöpartiet föreslår en höjning av skol- och förskolepengen. MP vill också höja lönerna och stärka personaltätheten inom äldreomsorgen.

Satsningarna skulle delvis möjliggörs genom att skattesatsen höjs till 19,22 procent vilket innebär 32 öre per intjänad hundralapp.

MP vill också utreda och införa miljözoner och att staden tar initiativ till en t-banelinje till den nya stadsdelen Madendalen. Partiet vill också ta fram en koldioxidbudget som alla stadens verksamheter måste förhålla sig till.

KD: Inrätta trygghetscentrum

Kristdemokraterna vill minska utdelningarna till nämnderna med 38,7 miljoner jämfört med styrets förslag.

Partiet vill också minska barngrupperna i förskolan och bygga ut öppna förskolan. KD vill även införa en fritidscheck för barn och ungdom samt verka för nya barnomsorgsformer.

Ett trygghetscentrum i Hallonbergen vill KD se, liksom en skolkommission för att hitta långsiktiga lösningar. Kommunalskatten föreslås vara oförändrad.

SD: Inför tiggeriförbud

Sverigedemokraterna vill bland annat att folkbokförda i Sundbyberg får stå i kö till bostadsförmedlingen från födseln. En kommunal bostadsförmedling som inkluderar privata hyresrätter vill partiet också se.

SD vill också att staden motsätter sig avtal om invandrarmottagning och bestrida kommunplaceringar, införa tiggeriförbud och verkar för att en polisstation öppnas i Rissne.

Partiet vill också stoppa bostadsbyggandet där det är möjligt. Skatten föreslås bli oförändrad.

V: Utlys klimatnödläge

Vänsterpartiet föreslår att skol- och förskolepengen ska höjas. En skattehöjning på 40 öre per hundralapp ska bland annat finansiera detta.

Partiet vill också att staden utlyser klimatnödläge och skapar en handlingsplan. Hyresrätter och detaljplaner med allmännyttiga hyreslägenheter bör prioriteras och vinstuttag från Förvaltaren ska förbjudas.

V vill också se en stadsövergripande handlingsplan för våldsprevention, med ett särskilt fokus på gängkriminalitet och mäns våld mot kvinnor.