Utepremiär. Carl Merkell har hunnit sitta ute redan. Men för Helena Merkell är det premiär när Mitt i kommer till The Highlander i Bromsten. "Äntligen" säger hon. Foto: Stefan Källstigen

Det våras för uteserveringshäng i västerort

Även om restaurangerna fortfarande kämpar i motvind så går vi mot ljusare tider. Mitt i besökte tre ställen som alla påverkats på olika sätt under pandemin. I jakt på solen slår sig allt fler ner på uteserveringarna.

  • Publicerad 16:01, 23 apr 2021

Vi tror att folk är sugna att komma ut.

På Riddersviks herrgård i Hässelby satsar man på att utesäsongen ska bli ett lyft. En kalender där konferenserna suddats ut har slagit hårt mot anläggningen.

Men effekterna varierar. Hos Park bageri och konditori i Äppelviken i Bromma har tvärtemot hemmajobbandet fått omsättningen att öka. Och på kvarterskrogen The Highlander i Bromsten väntar restaurangchefen Tolga Cigel på att restriktionerna ska lättar.

– Det har varit ett tufft år. När krogarna måste stänga 20.30 sitter många hemma och grillar och dricker i stället. Många kommer gå omkull om det inte blir lättnader. Kvarterskrogar drabbas kanske inte lika hårt, men vem åker in till stan om du måste lämna vid åttatiden.

Ute bäst. Anders Carlsson och Elin Sundin fikar i Äppelviken. Båda har varit mindre på krogar än vanligt senaste året. Johannesfredsbon Anders berättar att han varit oftare på ställen i närområdet. "Jag gillar att sitta ute och gillar att fler ställen öppnar ute nu" Foto: Stefan Källstigen

Samma regler ute som inne

Uteserveringarna följer samma regelverk som restaurangers och fiks servering inomhus. Bordsservering är huvudregeln.

Om trängsel kan undvikas får man beställa vid disk, men man ska alltid sitta ner och äta och dricka.

Det ska vara minst en meters avstånd mellan sällskap.

Ett sällskap får bestå av max fyra personer.

Källa: Folkhälsomyndigheten/Stockholms stad

Visa merVisa mindre

Färre besök

När Mitt i minglade på västerorts uteserveringar var det idel glada miner. Men Tolga Cigel är inne på något. Smittorisken och restriktionerna har fått våra krogbeteenden att förändras. Och i Stockholms stad tappade krogarna 30 procent av omsättningen förra året.

Sven och Lena Lejdung som slagit sig ned i solen vid Riddersvik med utsikt över Mälaren berättar att de knappt varit in till stan sedan pandemin nådde Sverige.

– Det är fint att uteserveringarna öppnat. Och när vi fått två doser vaccin ser jag fram emot besök i stan, säger Lena Lejdung.

Kökschef. Alexander Olausson är kökschef på Riddersviks herrgård. De har beställt fler bord och stolar till trädgården. "Det kommer att finnas plats för kanske 250 gäster" Foto: Stefan Källstigen

Sven och Lena Lejdung tittar ut över Mälaren vid Riddersviks herrgård. De har knappt varit in till stan det senaste året. Foto: Stefan Källstigen

Hoppas på utesäsongen

Herrgården som normalt sett har mycket konferensgäster har nu ställt om med utbyggt utekök. Trots att det redan finns många bord i trädgården är fler på väg.

– Vi tror att folk är sugna att komma ut och satsar hårt på utesäsongen. Det kommer att finnas plats för kanske 250 gäster, säger kökschefen Alexander Olausson.

Många hemmajobbare

När Mitt i åkte på krogrunda var det fortfarande många restauranger och kaféer som väntade på uteöppning. Park bageri och konditori i Äppelviken har dock kört uteservering hela vintern. Dessutom med fler platser än normalt sett.

Delägarna Carolina Viding och Mikael Lindahl på Park bageri och konditori. "Stockholmarna har alltid varit rädda av sig för att sitta utomhus och fika på vintern. Tittar du på Köpenhamn och Malmö så har folk klätt på sig istället. Nu har vi sett det även här." säger Carolina Viding. Foto: Stefan Källstigen

Här har hemmajobbarna gett ett ekonomiskt uppsving under pandemin.

– Vi har kunder som kommer till frukost och lunch och köper fika med sig hem. Jag tror att hemmajobbandet kommer finnas kvar i viss utsträckning även efter pandemin eftersom företagen också sett fördelar med detta, sägerdelägaren Mikael Lindahl.

På nyrenoverade The Highlander i Bromsten har paret Helena och Carl Merkell slagit sig ned. Även de har varit mindre på krogen och in till stan senaste året.

– Äntligen! Det här blir mitt första uteserveringsbesök i år, säger Helena Merkell.

Polistillstånd

Restauranger, kaféer och butiker som vill ha uteservering på offentlig plats måste ha polistillstånd. Även privat mark kan räknas som offentlig.

Stockholms stad inspekterar för att se att Folkhälsomyndighetens riktlinjer följs. Den som inte följer riktlinjerna riskerar att få indraget tillstånd.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre