Ökning. Ordförande i Stocksunds Scoutkår, Jens Wintzer, berättar att den yngsta gruppen - spanare - har ökat mest under året. Foto: Anton Kyhlbäck

Det våras för scouterna i Stocksund

Scouterna i Stocksund har fått ett tillskott på medlemmar under året, trots pandemin. ”Vi har haft en ökande trend ett tag”, säger ordförande Jens Wintzer.

  • Publicerad 18:17, 16 apr 2021

Vi brukar säga att i scouterna finns det ingen avbytarbänk.

Under coronaåret har intresset för scouterna i Sverige ökat. Fler unga vill ge sig ut i naturen.

Även här i Stocksund. Ordföranden för Stocksunds scoutkår, Jens Wintzer, berättar att de har fått ett tillskott på ett dussintal medlemmar.

– Det är jätteroligt, framförallt eftersom vår scoutkår under en tid var väldigt liten.

Han berättar att medlemsantalet var rekordlågt 2015, med bara fem medlemmar. Men engagemanget bland de som var kvar var starkt.

Idag har kåren ungefär 50 medlemmar.

– Vi har satsat på våra kärnvärden och haft mycket aktiviteter. Mer utomhusaktiviteter med knivar, yxor och rep, sådant som är spännande, säger Jens Wintzer.

Ökar i Sverige

Medlemsutvecklingschefen för scouterna i Sverige, Elisabeth Danefjäll, menar att de under året sett samma trend i övriga landet, som i Stocksund.

– Ökningen ligger på ungefär 3 000 medlemmar. Att det ökar är en trend vi har sett de senaste sex åren, men just 2020 var det väldigt tydligt, säger hon.

Vad beror det på?

– Vi har kunnat hålla igång under hela pandemin och ställt om på ett bra sätt.

Ett exempel är att Stocksunds scoutkår fått tänka om kring en flera dagars vandringsutflykt, som var planerad nu till vårkanten.

– Det är inte så bra just nu att sova i samma tält. Så då gör vi en heldagsutflykt istället, så får man sova hemma sen, säger Jens Wintzer.

Han berättar att alla aktiviteter har hållits utomhus under året.

– Det har blivit mer orientering, lära sig göra eld när det regnar ute, surra ihop saker och sådant. Sen har vi haft digitala träffar också.

"Ingen avbytarbänk"

Jens Wintzer berättar vad det är som kan locka till scouterna.

– Det är ett alternativ till andra sportaktiviteter, där man fokuserar på prestation på ett annat sätt. Man tävlar inte mot varandra. Vi brukar säga att i scouterna finns det ingen avbytarbänk.