Konstgräs stundar. I slutet av sommaren kan Bredäng ha en alldeles egen konstgräsplan för fotboll. Foto: Sara Ringström (Arkivbild)

Det våras för konstgräs på Bredängs bollplan

Konstgräset på Bredängs bollplan rycker allt närmare. Nu skjuter Boverket till sex miljoner kronor till projektet. Målet: en färdig fullstor konstgräsplan med belysning och läktare – i slutet av sommaren.

  • Publicerad 16:41, 9 jan 2018

I september kan du, om allt går som det ska, sitta och sippa läsk på en läktare medan ditt lokala favoritfotbollslag sparkar boll på nytt och fräscht konstgräs på Bredängs bollplan. Upplysta av strålkastare.

Det är nämligen planen för den idag rätt öde bollplanen. Och i veckan kom projektet ett steg närmare att bli verklighet – Boverket beviljade sex miljoner kronor till projektet.

– Vi ska göra om bollplanen från grunden, så en del av pengarna kommer gå till att anlägga konstgräs och belysning och en 30 meter lång gradängläktare på tre plan, säger Göran Häggkvist, projektledare på fastighetskontoret.

Efter lagens långa kamp – nu ska Bredäng få en konstgräsplan

Nu ska projektet upphandlas och målet är att arbetet på platsen ska starta när det blir lite varmare ute – i april eller maj.

– I slutet av sommaren, förhoppningsvis i augusti, borde det det finnas en färdig bollplan där, säger Göran Häggkvist.

Det finns en del oro för vilka effekter konstgräs har på miljön. Hur ser planen ut för Bredängs bollplan?

– Det är något som utreds hela tiden. Vi har testat kork i stället för gummigranulat på andra platser men det föll inte väl ut. Planen nu är att vi ska anlägga konstgräs med det gummigranulat som är godkänt idag, men skulle de ske någon förändring på den fronten får vi planera om även i Bredäng.

Stockholms storsatsning på konstgräs blev en chock för miljön

Plats för spontanidrott

Det är inte bara bollplanen som ska få ett ansiktslyft. Även området runt om ska piffas upp och bli en plats för spontanidrott, med särskilt fokus på unga tjejer.

– Vi vill få fler unga att röra på sig spontant och har sett att färre tjejer tar plats i offentliga utrymmen och på basket- och fotbollsplaner. Så nu har vi satt ihop en fokusgrupp med tjejer från Bredäng, för att tillsammans ta fram ett förslag på hur det skulle kunna se ut på platsen, säger Irma Ortega, dialogsamordnare på Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Under våren ska fler dialoger, öppna för alla Bredängsbor hållas. Förhoppningen är att även spontanidrottsplatsen ska vara klar i slutet av sommaren.

– Vi ska försöka synka det med att bollplanen blir färdig, men vi har inget slutdatum för projektet eftersom vi inte vet exakt vad det ska bli på platsen, säger Irma Ortega.