"Det var Sveriges mest bespottade spelhall och sågs som en symbol för ondskan"

Pedofiler. Barnprostitution. Ungdom på glid. 80-talets moralpanik ledde till en lagstiftning som svepte undan en svensk jätteindustri: arkadspelen. Och i centrum för kontroversen stod en spelhall vid Hötorget och ett slagsmål på Skånegatan.

  • Publicerad 19:02, 19 apr 2017

Man sa att de drog till sig pedofiler. Att barn tvingades sälja sina kroppar eller göra inbrott för att finansiera spelberoendet. Och att bara hänga i en mörk hall, var inte det torftigt? Rentutav destruktivt?

Stormen av moralpanik som drabbade arkadspelen, stora apparater med tv-spel samlade i särskilda spelhallar, var stenhård. Men till skillnad från videovåldsdebatten innan, och hatet mot hårdrocken efter, ledde det svenska folkhemmets indignation här till att en jätteindustri blev utraderad med hjälp av lagstiftarnas skarpslipade pennor.

Kort sagt: vuxna fattade inte vad kidsen pysslade med. Och det skrämde dem.

– Journalisterna bedrev ren kampanjjournalistik mot spelen. Det hjälpte inte att det kom från USA och att det i 70-talets proggiga Sverige sågs som kapitalistiskt. Media målade upp bilden av cigarrökande gubbar som åkte limmo och skodde sig på utsatta barn, berättar Ludde Nordenskjöld, som i sin nya bok "Insert coin" tecknar arkadspelens uppgång och fall.

Gjorde entré -73

Det första arkadspelet kom till Sverige 1973 och hette "Pong": "Två pinnar och en boll, rätt tråkigt", beskriver Ludde Nordenskjöld det. Explosionen kom året efter, då spelföretaget Cherry fick kontakt med Atari och plockade hem bilspelet "Gran track 10". Omedelbar succé, och under hela 70-talet var "förströelsespel", alltså spel utan pengavinst, extremt populärt.

Därför överlever St Eriksgatans nöjesdinosaurier

Kabinetterna i trä byggdes i Sverige medan spelen kom från USA och Japan.

– Det är omöjligt att uppskatta antalet maskiner i landet. Det fanns över 100 firmor som pysslade med det, allt från jätten Cherry som hade ett 50-tal kontor, till ensamma småföretagare.

Kritik mot ungdomarnas nya favorithobby fanns från dag ett. Det här var helt enkelt inte bra på något sätt. Det hjälpte inte att vuxenvärlden inte förstod skillnaden på enarmade banditer och flipper- och arkadspel.

Spelhallen Alexander Lucas i Hötorgshallen någon gång i början av 80-talet. Foto: Per Björn

Alexander Lucas beskrevs som en av "destruktiva ungdomsmiljöer" och självaste kommunministern Karl Boo (C) gav sig 1981 ut för att se det med egna ögon. Foto: Per Björn

Första slaget mot arkadspelen kom 1979 då just enarmade banditer förbjöds.

– Det går att spela bort sitt liv på en liten apparat, och det var främst pensionärer som spelade bort sina pengar och fick äta hundmat. Till slut fick kritikerna med sig politikerna, säger Nordensköljd.

Eftersom många företag hade banditerna som huvudinkomst då det var mer lukrativt än barn som ploppade i femkronor för att få styra Pac-Man, sved förbudet ekonomiskt. Många gick omkull.

Ministern ville se eländet

Nästa slag levererades av Centerpartiet. Kommunministern Karl Boo gav sig 1981 ut för att besöka Stockholms "destruktiva ungdomsmiljöer" i sällskap med ett pressuppbåd. Första anhalt var den beryktade spelhallen Alexander Lucas i Hötorgets tunnelbana.

– Det var Sveriges mest bespottade spelhall och sågs som en symbol för ondskan, en riktigt dålig miljö för unga. Eftersom det låg i tunnelbanan så hängde alla möjliga typer där.

C-ministerns besök på Alexander Lucas gick lugnt till. Men när Karl Boo och journalisterna hälsade på hos det tvivelaktigt döpta Biljard pool-room på Skånegatan 57 för att kolla på deras spelmaskiner, gick det åt skogen.

TV-spelsmuseet i Vasastan har öppnat - Pac-Man i orgiginalkabinett totaldominerar

Lamporna släcktes plötsligt, personalen skrek att de skulle "märka" politikern, sparkar sparkades, en kamera förstördes, och en journalist tvingades lämna ifrån sig sin filmrulle. Förmodligen för att det förekom någon sorts kriminalitet i lokalen.

En skärrad Karl Boo drog direkt tillbaka till sitt departement och började skissa på den så kallade flipperlagen. Idag heter den Lagen om anordnande av visst automatspel och sköts idag av Lotteriinspektionen. För jo, den gäller än.

Ludde Nordenskjöld är arkadspelsfantast och har skrivit boken "Insert Coin" om arkadspelens historia. Foto: Maja Brand

Här demonstrerar han sina skills i spelet Prehistoric Isle. Foto: Maja Brand

När lagen trädde i kraft 1982 krossades spelhallarna i ett svep. Arkadspelen fick inte placeras för nära skolor, de fick inte stå fler än två stycken bredvid varandra, och de fick inte vara huvudnäring. Spelhallarna försvann helt från Stockholm.

Samlarobjekten är dyrgripar

Istället hamnade ensamma arkadmaskiner som "Space invaders" och "Donkey Kong" på hamburgergrillar, pizzerior, videobutiker och simhallar. Det var då en ung Ludde Nordenskjöld blev frälst.

– Det gick mycket rykten om var maskinerna fanns. Hörde man att det stod ett "Final fight" ute i Akalla så drog jag dit.

Men de offentliga arkadspelens tid var lånad. Till slut hann de billiga hemmakonsolerna ikapp teknologin och grafiken blev lika bra hemma i soffan. Och pizzeriorna upptäckte att det finns mer pengar i en Jack Vegas-apparat, än den pixliga lilla apan Toki som hoppar och skjuter. Mot slutet av 90-talet var de helt borta.

Idag är arkadspelen svårfunna samlarobjekt som kostar uppemot 5 000 kr.

– Men är det historiskt viktiga spel som "Space invaders" och "Pac-man" kostar de uppåt 12 000 kr. Och de stora kretskorten kan gå lös på allt från 500 till 10 000 kr.

Vad är grejen med arkadspel?

Ludde Nordensköljd, som skrivit boken "Insert coin", listar fem anledningar till att han älskar arkadspel. Själv har han två apparater från 1980-talet hemma i Skarpnäck.

1. – Du stoppar i en peng, trycker på "start" och det börjar direkt. Det finns ingen story du måste hajja, du förstår omedelbart vad det går ut på.

2. – Det är slut efter sju minuter, ibland ännu kortare, och då är jag nöjd. Jag gillar spel men har annat i livet.

3. – Med konsollspel sjunker du slappt ner i soffan. Här står du upp.

4. – Maskinerna är bastanta och tål att du rycker hårt i joysticken.

5. – Den simpla grafiken.

Visa merVisa mindre