Två stora händelser under 2010. Tennishallarna rasade in i Tumba och Rönninge. Och sista Salemmarschen (Obs bilden till höger från 2005) Foto: Anders Björklund

Det talade Botkyrka och Salem om för 10 år sedan

Mycket var sig likt. Snön föll och folk var inte alltid nöjda med snöröjningen. Detsamma gällde ordningen vid återvinningsstationerna vilket gick att läsa om på Mitt i:s insändarsidor. Här är fem andra saker folk talade om under decenniets första år.

  • Publicerad 12:00, 5 jan 2020

Skjutningen på Ungdomens hus

1. Året inleddes med en chock. Tre personer blir skjutna när två maskerade personer kommer in på Ungdomens hus i Fittja i mitten av januari. En av dem, en 16-åring skadas allvarligt. En tonåring döms senare för försök till mord. Debatten om Ungdomens hus som en plats där kriminella hänger tar fart. Ungdomens hus stängde under 2019.

Lokala partier gör succéval

2. Två partier gör succéval på hösten. Det är Tullingepartiet som vill bilda en egen kommun och Rönningepartiet som bland annat jobbar mot storskalighet i Rönninge centrum. Tullingepartiet tar senare frågan om en kommundelning ända till regeringsrätten men förlorar. Rönningepartiet kallar sig numera för ”hela Salems parti”.

Den sista Salemmarschen

3. Salem är runt om i Sverige känt för nazistdemonstrationen Salemmarschen. Handlare som tidigare år blivit tipsade av polisen att hålla stängt satsar på att arrangera en julmarknad som ska fylla torget med glädje och trivsel istället. Salemmarschen har redan tappat anhängare och årets demonstration blir den sista.

Tennishallar i Tumba och Rönninge rasar

4. Början av 2010 är snörikt. Inom loppet av tio timmar rasar taket på två tennishallar i Botkyrka och Salem in. Först är det tennishallen i Rönninge där elva spelare flyr i panik en onsdagskväll, men de klarar sig lyckligtvis utan skador. Klockan sex morgonen därefter rasar taket in på hallen i Alfa Laval-området. Tennishallen i Rönninge byggs upp igen och står klar innan året är slut.

Växthus stort som Globen

5. Innovationsföretaget Plantagon planerar ett växthus lika stort som Globen invid E4/E20 i norra Botkyrka. Fenomenet kallas vertical farming och bygger på att utnyttja så mycket volym på höjden som möjligt när man odlar. Något globformat växthus ser dock aldrig dagens ljus i Botkyrka. Plantagon börjar med biosymetisk odling i DN-skrapans gamla arkiv 2018. I februari 2019 gick företaget i konkurs.