Lyhörd. "Ljuden har manipulerats för att skapa en hel instrumentarsenal", säger Daniel Westerlund. Foto: Claudio Britos

Det svänger om tuben!

Daniel Westerlund är mannen bakom Hökarängen Sound System, som i våras släppte ”Ryck upp rälsen under tåget!” – en skiva bestående av tunnelbaneljud som spelats in under en tioårsperiod.

  • Publicerad 17:41, 9 jun 2020

”Det började 2009 som en idé om att jag skulle åka tunnelbana i 24 timmar, spela in allting och sedan göra en transkription och en bok av det. Den gången klarade jag bara av att åka tolv timmar, det var en maxgräns och jag gick hem med svansen mellan benen. Inspelningarna blev liggande och när jag tog upp dem igen föddes idén att bygga musik av det.

Jag fortsatte spela in till 2018, det tyckte jag var en lagom mängd. Det blev som små punktinsatser, inte så jätteregelbundet. De där första tolv timmarna åkte jag till varje ändhållplats på varje linje. Ju mer åren gick desto mer rörde jag mig innanför tullarna, för att fånga puls. Roligast är fredagskvällarna när folk förfestat lite och släppt garden.

Jag fick bara bygga ljud och instrument av de befintliga inspelningarna från tunnelbanan. Alla ljud på skivan är i grunden därifrån och ljuden har manipulerats för att skapa en hel instrumentarsenal. Jag känner mig nöjd med resultatet, det blev annorlunda och jag har utvecklats som musiker på tio år. Med tiden kunde jag med olika verktyg mejsla fram ljud och skapa mer liv i låtarna. Jag använde en modulärsynt som kunde processa, remixa och stöpa ljud på olika sätt.

Det finns också mycket samtalstranskriptioner som jag inte vet vad jag ska göra av; högt och lågt, tråkigt och roligt, 120 A4-sidor som man skulle behöva vaska i. Det är en ganska bra samtalsbarometer att lyssna på vad folk säger på tunnelbanan och man får en inblick i folks liv som de kanske inte räknar med.

Skivan finns på Spotify, och om man vill stödja projektet kan man söka sig till skivbolaget och köpa den på kassett. Det gjordes också en lyxupplaga på fem ex där man fick ett litet häfte med transkriptioner.

Det här var ett sätt att göra något kreativt av något som egentligen är ganska vardagligt, lite att ta makten över vardagen och pressa något kreativt ur den.”

Daniel Westerlund

Ålder: 42 Bor: I Hökarängen Gör: Musicerar, samt driver skivbolaget Qvästlafve som enligt egen utsago specialisterar sig på ”extremt limiterade – nästintill obefintliga –
fysiska objekt samt obegränsade – nästintill vidunderliga – digitala strömmar”

Utmärkande platser på tuben

”Gullmarsplan är bra för det är ett sådant spindelnät på något vis, en rolig yta att röra sig på.

Röda linjen har av någon anledning fler äldre tunnebanevagnar, jag tycker att det är en viss stämning i dem. Det var roligt att åka på röda överlag, mycket industriellare och hårdare.

Det märks i transkriptionerna att ju längre ut på linjerna, desto mer okänt språk talas. Då får man en bild av segregationen.”

Visa merVisa mindre