Initiativtagare. Jenny och Gunnar Bringeland har startat Cultureaid. Foto: Fredrik Gustafsson

Det strömmar ljuv musik ur Bringelands lada

En lada i Västra Vällinge utanför Enköping har blivit ett ljus i en annars nattsvart konsertbransch. Sedan några månader tillbaka har Cultureaid strömmat livekonserter via sin facebook-sida med namnkunniga artister. Nu ska de ta sig an Måndagskväll. – Det blir en utmaning, en rolig utmaning, säger Jenny Bringeland på Cultureaid.

  • Publicerad 07:44, 4 jun 2020

Konsert-, kultur- och eventbranschen är en av de affärsgrenar som drabbats hårdast under coronapandemin. Förbudet mot sammankomster för fler än 50 personer fick branschen att tvärbromsa. Men det är också en yrkesgren fylld av kreatörer. Två av dem är makarna Gunnar och Jenny Bringeland, som bor på en gård i Västra Vällinge utanför Enköping.

En gård som blivit skådeplatsen för en rad bejublade digitala livekonserter de senaste månaderna.

– Allt började egentligen i mars när det blev förbjudet med större sammankomster. Jag jobbar inom turné- och eventbranschen. Efter restriktionerna tog allt tvärstopp. Då la jag ut på facebook om att jag sökte sponsorer till ett kommande projekt. Intill inlägget skrev jag #cultureaid, säger Gunnar Bringeland.

Sponsorerna lyste länge med sin frånvaro. Men projektet tog fart ändå. Makarna tog hjälp av sina kontakter i branschen. Och inom loppet av ett par veckor, efter jobb dygnet runt, hade de livesänt sitt första konsertprogram från övervåningen i en lada på gården. Projektet döptes till Cultureaid. Nu fyra program senare har ladan besökts av bland andra artisterna Dan Hylander, Simon Zion, Py Bäckman och på torsdag den 4 juni gästar Daniel Lemma, Jens Hult och Maiah Lay under ledning av komikern och trollkarlen Carl Tillenius. Ett konsertprogram som sänds på Cultureaids facebooksida med start klockan 19.

"Inget vinstintresse"

Konsertprogrammen är gratis att titta på. Men tittarna har kunnat skänka ett valfritt bidrag via ett swishnummer, om de velat.

– Vi har inget vinstintresse. Det vi egentligen skulle vilja är att alla som är med och gör det här ska få ett vanligt gage. Och det är vi väldigt långt ifrån just nu, säger Gunnar och Jenny tillägger:

– Och då tänker vi inte på all tid vi sitter och planerar, utan för just själva genomförandet. Vi vill få kulturen att fortsätta leva, även i dessa tider, med de små resurserna vi har.

Inför det fjärde programmet kommer det gå att köpa stödbiljetter via Ticketmaster.

– Möjligheten finns att låsa streamen så att bara de som löst biljett kan titta, men det har aldrig varit aktuellt för oss. Det är inte därför vi gör det här, säger Jenny Bringeland.

Ännu är det oklart när eller om det blir ett femte konsertprogram. Men lösa planer finns att flytta ut nästa program i makarnas trädgård, och göra en utomhuskonsert.

– Nu hör folk av sig och vill se mer. Vi kan inte lägga av nu. Men det är inte klart när nästa program blir, säger Gunnar och tillägger:

– Redan när vi köpte det här stället för ett och ett halvt år sedan hade vi en tanke om att det skulle vara kul att hitta på något härute. Vi hoppas att kunna ha lite Trädgårdskonserter. Att man ska få komma ut hit till något som känns äkta. Det hoppas vi kunna göra lite längre fram, säger Gunnar.

Sänder Måndagskväll

Vad som dock är helt klart är att Cultureaid kommer att stå med som medarrangör för årets Måndagskväll. Klassiska Måndagskväll, som vanligtvis arrangeras i Skolparken på somrarna, har i år ställts in. I vart fall som en publikfest i Skolparken. Istället kommer en Måndagskväll att livesändas från Jenny och Gunnars trädgård den 6 juli.

– Vi kan inte filma det från Skolparken eftersom det skulle innebära en risk för folksamlingar. Istället kom vi med förslaget att vi kan sända det härifrån vår trädgård istället, säger Gunnar.

– Det känns otroligt kul med Måndagskväll, det kommer naturligtvis bli lite annorlunda. Det kommer att bli färgat av Cultureaid men samtidigt ska det kännas som Måndagskväll. Det blir en utmaning, en rolig utmaning, tillägger Jenny.

Rodd. Låtskrivaren och artisten Dan Hylander deltog i Cultureaids första livessända konsertprogram. Foto: Cultureaid

Blåljus: Inbrott och stölder

Nyheter En hel stöld. En halv. Och en som avbröts.tisdag 27/10 11:21

Helgens blåljus: Cykel värd 115.000 kr stulen / Hundägare vägrade koppla hund / Misshandel på torget

Nyheter En hundägare vars hund bitit andra tidigare vägrade koppla hunden på polisens anmodan. En cykel värd 115.000 kronor har stulits. På torget och på nattklubben bråkades det. Där är något av det som...måndag 26/10 12:33