Ombyggnationen av Labbet i Kulturhuset Skärholmen pågår för fullt. Än så länge är bara musikstudion klar och draperierna uppsatta framför filmduken längst fram i rummet. Om några veckor ska här bli en film- och musikstudio dit ungdomar kan komma och skapa. De ska också få träffa professionella yrkesutövare i respektive bransch som kan handleda dem och visa hur man gör rent praktiskt.

– Vårt syfte är ju att barn och unga ska kunna komma hit och skapa så det känns jätteroligt att huset äntligen fylls igen, säger Malin Hjelm, verksamhetschef för Kulturhuset Skärholmen.

Flera kollon

Verksamheten öppnar i liten skala under sommaren då Kulturhuset arrangerar tre olika kollon, två med fokus på film och ett på musik.

På filmkollona får ungdomarna göra sin egen film. Inga förkunskaper krävs utan de får lära sig hur man skriver manus, filmar och klipper, i olika workshops. Deltagarna kommer att stå både bakom och framför kameran.

Lägret avslutas med att filmerna premiärvisas i Skärisbiografen med mingel, röd matta och snacks. Deltagarna får bjuda in släkt och vänner.

– Vi vill få unga att förstå att alla har en röst, säger Malin Hjelm.

På musikkollot får alla göra en egen låt. De kommer bland annat att lyssna på olika typer av musik och hur en låt är uppbyggd, träffa producenter och artister som hjälper dem, och jobba med text och inspelning.

På Labbet får unga prova på

Sommarkollona vänder sig till barn och ungdomar mellan 10 och 19 år. I höst öppnar Labbet för alla i området mellan 13 och 19 år.

– Tanken är ungdomarna får komma hit och testa olika saker på olika stationer. De kanske börjar med att göra en låt men kommer på att det inte är deras grej. Då kan de i stället prova film, podd, spel eller att designa skivomslag, säger musikern Marco Saez, projektledare för Labbet och ansvarig för musikkollot som tidigare jobbat med bland andra Lilla Namo och Ison och Fille.

I höst öppnar också Kulturhusets scen med ungdomspjäsen ”Inatt blir allting annorlunda discoteca paraiso”.

– Den utspelas på och utanför en nattklubb och handlar om längtan. Om dem som får komma in och dem som inte får komma in och hur de spenderar natten tillsammans, säger Emma T Åberg, producent.