Det var i mitten av september som Sverigedemokraternas gruppledare i Haninge Dennis Askling, 26, lämnade sina politiska uppdrag med omedelbar verkan efter att Expressen avslöjat hur han uttryckt rasistiska och nazistiska åsikter i en chatt med en partikamrat.

https://www.mitti.se/nyheter/ny-rasism-skandal-i-haninge-sds-nya-gruppledare-avgar/lmtio!9027349/

Nu står det klart att Christian Lindefjärd tar över rollen som gruppledare, en position han hade fram till att Dennis Askling tog över i april i år.

– Det har varit andra som velat ha posten under en tid när jag var gruppledare, men nu har jag fått stort stöd från hela partiet, säger Christian Lindefjärd till Mitt i.

"Är en stor chock"

Bara en månad innan Askling avgick fick lokala SD-politikern Hans-Johnny Hedström avgå, även han efter att ha uttryckt rasistiska åsikter på Facebook, enligt SD..

Hur ser du på det?

– Jag känner Dennis och det som kommit fram är en stor chock och inget vi står bakom. Både Dennis och Hans-Johnny har vetat om att man åker ut om man inte sköter sig. Vi har haft utbildningar och kommunikationsplaner. Jag kan bara beklaga det, säger Lindefjärd.

Genomsyrar dessa åsikter SD Haninge?

– Nej, ingen har sagt sådant när vi träffas öppet, men jag kan inte kontrollera folks huvuden eller privata chattar.

Flera har lämnat

SD Haninge har haft stor omsättning på ledamöter och medlemmar de senaste åren.

– Så är det i alla politiska partier. Vi har växt från sex till elva mandat och har ökat medlemsantalet med ett antal hundra personer, säger Lindefjärd, som alltjämt är ordförande,

Lokalföreningen i Haninge hade i veckan gruppmöte där han valdes som nygammal gruppledare.

Skandaler och avhopp

SD-föreningarna i Haninge och Botkyrka har kantats av en rad avhopp och skandaler det senaste året.

2019 kunde Mitt i avslöja att den utestängda SD-politikern Mikael Valtersson, som haft kopplingar till högerextremister, i flera år arbetat under radarn för SD Haninge och SD Sollentuna.

Micael Lejon och Stefan Andersen i SD Botkyrka har under det senaste året avslöjats med att ha delat rasistiska eller homofobiska bilder eller inlägg på sociala medier, och i år har alltså både Hans-Johnny Hedström och Dennis Askling fått lämna sina uppdrag.