HUVUDTRÄNARE. Tobias Birgersson tog över som tränare för BSK:s damlag i höstas. Säsongsstarten i årets upplaga av Elitettan har varit tuff. Foto: Charlotte Arwedsson

"Det som inte funkar är vårt försvarsspel"

Nio förluster – en vinst. BSK:s damlag har inte fått någon flygande start på säsongen i Elitettan och ligger nu på nedflyttningsplats.

  • Publicerad 15:40, 23 jun 2021

De fyra första matcherna var mot de tippade topplagen, så det var en tuff start.

I mitten av april drog fotbollssäsongen i gång för BSK:s damlag. Första matchen i Elitettan, damfotbollens näst högsta serie, slutade dock med storförlust borta mot Umeå.

Sedan följde ytterligare tre förluster mot Mallbacken, Uppsala och Brommapojkarna, innan den första efterlängtade vinsten kom mot nykomlingarna Borgeby den 15 maj. Men lyckan var kortvarig. Förlust mot Jitex Mölndal, Alingsås och mot Morön från Skellefteå hemma på Bip:en på nationaldagen. De två senaste matcherna, mot Norrköping och nu senast mot Sundsvall hemma, slutade också med förlust. Nu ligger BSK för första gången på nedflyttningsplats.

Vad är det som inte fungerar?

– Vårt försvarsspel. Vi är ett helt nytt lag och har många spelare som är nya på den här nivån. Vi har även en ny tränargrupp och en ny spelidé. Det tar tid att få allt att sätta sig och få alla spelare att förstå, säger Tobias Birgersson, huvudtränare och sportchef och lägger till:

– De fyra första matcherna var mot de tippade topplagen, så det var en tuff start.

Han berättar att laget haft problem med corona, sjukdomar och skador. Spelare kan ju inte heller träna eller spela vid milda förkylningssymptom, något som också försvårar.

– Vi har inte något att skylla på, men allt sammantaget har gjort att vi inte fått någon kontinuitet i startelvan.

Många skador

På skadefronten har det inte varit så muntert. Lawlaw Nazeri var borta ett par veckor sedan hon fått en boll i ansiktet och spräckt ett blodkärl i ögat, Violina Naoum drog på sig en armbågfraktur och Nicole Lundström drabbades av en korsbandsskada.

Även tidigare långtidsskadade spelare som Sabina Lundström och Kajsa Kjellander har bara nyligen kunnat komma tillbaka.

– Vad gäller skador och sjukdomar har vi varit ganska hårt drabbade, säger Tobias Birgersson.

Den nya spelidén går ut på att våga äga mycket boll och spela sig fram längs marken.

– Jag vill lära dem att titta på planen när vi spelar, så att de själva förstår vilka ytor och möjligheter som finns, i stället för att tränaren ska säga det. Det gäller att lära sig förstå fotboll på ett djupare plan.

Hur är stämningen i laget efter den knackiga säsongsstarten?

– Förhållandevis bra, men så klart är det upp och ner när man får förluster. Men truppen jobbar hårt varje träning och varje match, alla är beslutna om att vända detta.

10 matcher spelade, 16 kvar. Bollen är rund och säsongen är lång.

– Det känns som att vi tar stora kliv framåt, vi gör en bra match mot Morön, det är bara målen som saknas.

Matchen på nationaldagen var också den första som spelades med publik sedan restriktionerna infördes. Nu får man ta in max 100 åskådare på Bollstanäs IP.

– Det var jättekul att spela inför publik, det blev lite mer på riktigt, säger Tobias Birgersson.