Maria Hedqvist och Sussie Johansson vill att ruinerna försvinner snarast. Foto: Anders Björklund

”Det ser ju inte snyggt ut och ska bort”

Det har gått en månad sedan Restaurang Bocken på Eriksbergsåsen i norra Botkyrka brann. En grupp med grannar tycker nu att det är dags att brandruinerna försvinner. – Det ska bort så fort så fort som möjligt, lovar Simon Teymur från fastighetsägaren.

  • Publicerad 08:30, 5 okt 2018

Tidigt på morgonen den 8 september började det brinna på Restaurang Bocken på Eriksbergsåsen. Nu har det gått en månad sedan branden och en grupp grannar vill att det blir snyggt på platsen som sedan dess legat i ruiner.

Branden på morgonen den 8 september. Foto: Michael Hoffman – Blåljusbilder.

Huset som inrymde Bocken och en närbutik låg vid tunnelbaneingången på St Albans väg på Eriksbergsåsen.

– När det regnar är lukten fruktansvärd. Det känns in i lägenheterna här, säger Maria Hedkvist som bor i ett av husen på Eriksbergsåsen.

De berättar att de flera gånger sett folk innanför staket. Och när Mitt i besöker platsen tittar ett par pojkar nyfiket in genom gallret.

Simon Teymur som en gång i tiden startade restaurang i lokalerna är nu vd på bolaget som äger fastigheten. Han berättar att de jobbar för att få bort runinerna så snart som möjligt.

– Det ser ju inte snyggt ut och finns skolor i närheten. Det ska bort så fort så fort som möjligt, säger Simon Teymur från fastighetsbolaget.

Foto: Anders Björklund

Något datum är dock inte klart.

– Jag kan inte säga när. Processen är tyvärr som den är, och alla måste utreda sin sak. Men kommunen vill prioritera det eftersom det också finns skolor i närheten här, säger han.

Foto: Anders Björklund

Simon Teymur berättar att de haft konsulter på plats för som ska utreda om det finns farligt avfall på platsen. Han berättar att han lämnat in handlingar till kommunen för att få till stånd städning på platsen. Miljöenheten på Botkyrka kommun har ännu inte varit inkopplad men menar att ruinerna ännu inte går att beteckna som någon långvarig störning i ett mejl till Mitt i.

Vad händer sedan?

– Det får vi se. Men jag tror att majoriteten tycker att det är bra med en liten närbutik och så här, säger Simon Teymur.

Efter branden arrangerade en grupp personer en minnesceremoni för restaurangen som bland annat hade karaoke-kvällar.

– Det som hänt är bara tråkigt. Jag startade restaurangen en gång i tiden och både jag och mina barn har minnen härifrån, säger Simon Teymur som dock inte var med vid ceremonin.

Polisen har fortfarande inte kommit fram till brandorsaken.

– Brandplatsen är svårundersökt. Framför allt med anledning av att man i släckningsarbetet använt sig av grävskopa. Det finns just nu inget att gå på, så om inte får in nya vittnesuppgifter så kan utredningen komma att läggas ned, säger Ola Österling som är presstalesperson på polisen.