Det är långa köer till simskolor i Södertörnskommunerna. Foto: Sacharias Källdén

Det säger kommunerna om simskoleköerna

Simskolearrangörer runt om på Södertörn lyfter ett skriande behov av mer simyta för att kunna ta emot fler intresserade. Och nya simhallar kan vara att vänta på sina håll – dock inte i Tyresö.

  • Publicerad 14:15, 1 sep 2021

Tyresö kommun äger inte Aquarena som drivs av Medley. Men oavsett det så finns i dag inga planer på att investera i fler badanläggningar i kommunen i dagsläget.

– Vi diskuterar mer att utöka sommarsimskolorna utomhus, men det är också privata företag som har simskola vid våra badplatser, säger Inger Lundin, förvaltningschef för kultur- och fritid på Tyresö kommun.

I Haninge finns det däremot planer på en ny i simhall när Västerhaninge centrum byggs om, som är tänkt att avlasta kommunens idag enda simhall, Torvalla.

– I samma takt som kommunen växer så växer behovet av idrottsanläggningar. Idag har vi en simanläggning i Haninge och därför är en till simhall en viktigt fråga i vår politiska plattform, säger Nicole Forslund (L), ordförande i Haninges fritid- och idrottsnämnd.

Snart uttjänt

I grannkommunen Huddinge är Huddingehallen i så dåligt skick att den inte kommer att kunna användas om fem år. Ännu har kommunen inte beslutat om den ska renoveras eller rivas. Men en ny simhall ligger i pipen, antingen i Huddinge eller Flemingsberg.

– Det vi vet är att vi måste få till en ny simanläggning innan vi eventuellt renoverar den. Vi ser hur lång tid det tar att renovera i Högdalen. Nummer ett är en ny simhall, säger Bo Källström (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

En ny simhall beräknas kosta en halv miljard kronor. Om Huddingehallen ska renoveras eller ej är i mycket en ekonomisk fråga.

– Jag vet att andra kommuner är intresserade av att köpa tider. Det finns skäl att titta på det tillsammans, säger Bo Källström.