Linda Gabrielsson började skriva om sonens död för att få omgivningen att våga fråga. Foto: Johanna Kämpe

”Det såg ut som att han sov”

Det har gått snart sex år sedan Linda och Rickard Gabrielssons son Benjamin föddes. Fotografiet på honom sitter ovanför trappan tillsammans med foton på parets döttrar. Men Benjamin kommer aldrig att springa på gräsmattan i Brevik. Han dog i magen.

  • Publicerad 12:00, 6 jun 2017

– I min värld fanns det inte sådant här hände, säger Linda Gabrielsson hemma i köket i Brevik.

Blommorna hon fick på bokens releasefest står fortfarande fina på bordet intill. Att det skulle bli en bok av sorgen visste hon inte från början, men när omgivningen inte vågade fråga om Benjamin den där dagen för fem och ett halvt år sedan började hon skriva om känslorna i stället.

Svårast var det när människor som tidigare kommenterat hennes mage, men som efter dödsfallet blev helt tysta.

– Det var något som var fruktansvärt jobbigt. Många förstod inte hur de skulle bemöta oss. Det gör fruktansvärt ont när folk inte säger något. De var rädda för att jag skulle bli ledsen, men det värsta hade ju redan hänt.

Fick kämpa för att folk skulle våga prata om Benjamin

– Det var minst lika vanligt att de jag berättade för blev ledsna och att det var jag som tröstade dem.

”Det var som mina andra förlossningar, men han skrek inte.”

Hon och maken Rickard fick kämpa för att folk skulle våga prata om Benjamin

– Jag har svårt att förstå att man inte ens nämner det. Bara bekräfta att någonting har hänt. Det räcker att säga att man är ledsen för det som hänt.

Linda Gabrielsson skickade texterna om sorgen till vänner och familj. Det uppskattades och i dag vågar omgivningen nämna Benjamin.

– De kan säga saker som ”nu skulle Benjamin varit här, som han hade busat med sina kusiner” eller berätta om någon annan som förlorat ett barn. Jag är så tacksam för alla som tar med honom.

Dog sex dagar innan beräknad födsel

Sex dagar innan Benjamin var beräknad hade Linda Gabrielsson inte känt honom så mycket som hon brukade. Hos barnmorskan fick hon veta att Benjamins hjärta inte längre slog. Sedan fick hon föda fram sin son.

– På många sätt var det som mina andra förlossningar, men han skrek inte. Han såg ut som en helt vanlig bebis som sov. Han vägde 4 kilo och var 54 centimeter lång.

Varför Benjamin dog i magen vet inte Linda Gabrielsson. Det hittades aldrig någon orsak. Läkarna kallar det plötslig spädbarnsdöd.

”Det finns ingen mening med att ett barn dör, men kanske kan det komma något bra av det.”

Mitt i sorgen hade de även dottern Eleonora, då 5 år, att tänka på.

– Hon hjälpte jättemycket. Hon blev väldigt vaksam och ville bara göra saker som hon visste att vi gillade. Jag har hållit på mycket med bollsporter, så hon kunde komma med bollar och vilja leka.

Linda Gabrielsson fortsatte att skriva om sorgen och åkte på en skrivarkurs. För ungefär ett år sedan hade hon en färdig bok som hon skickade till flera förlag. Ett nappade och nu ska boken säljas i bokhandlar och på nätet. Boken är en roman, men hon har använt sig av sina erfarenheter.

– Jag fick fokusera på något annan. Mina karaktärer har bra mycket trassligare liv än vad jag har. Jag hoppas att boken ska börja upp för samtal, jag vill att man ska prata om att barn dör.

Fem kronor av varje såld bok går till Spädbarnsfonden.

– De har jättebra stöd för anhöriga. Det finns ingen mening med att ett barn dör, men kanske kan det komma något bra av det.

Blev gravid snart igen

Bra tre månader efter att Linda Gabrielsson fött Benjamin blev hon gravid igen. Glädjen blandades med skräcken för att det skulle hända igen.

– ”Vad är oddsen för att det ska hända igen?” sa folk till oss, men varför skulle det inte hända oss?

Linda Gabrielsson berättar att omgivningen trodde att hon skulle vara extra orolig för barnet när det fötts, men så var det inte alls.

– Då kunde jag ju ta hand om henne. Det var när hon låg i magen som jag var orolig.

”Jag hade inte velat ha honom ogjord. Han är en skatt i vår familj.”

Att följa yngsta dotterns uppväxt påminner henne om Benjamin.

– Det går inte en dag utan att jag tänker på honom. Speciellt nu när vi har en till. Man undrar hur det hade varit om han inte hade dött, samtidigt som det är omöjligt att tänka att Mikaela inte skulle vara här. Min syster fick barn tre månader innan Benjamin var beräknad och min bästa vän två månader efter. Vi hade planerat vår mammaledighet ihop. Det är en ständig påminnelse när jag ser dem.

Det kan göra både ont och vara skönt att bli påmind.

– Jag hade inte velat ha honom ogjord. Han är en skatt i vår familj. Han har en plats precis som vi fyra andra.

Fakta

Linda Gabrielsson

Ålder: 35 år.

Bor: Brevik.

Familj: Maken Rickard och barnen Eleonora, 10, Mikaela, 5 och Benjamin, 0. ”Jag har en bild inom mig av hur han skulle se ut i dag.”

Yrke: Säljare.

Aktuell: Med romanen ”Kärlek tjockare än blod”.

Visa merVisa mindre