Omställt. Ruth Osborne, delägare i Paul Taylor lanthandel, berättar att man har börjat jobba med matkassar och att laga mat åt sjukhuspersonal. Foto: Mikael Andersson

”Det sa bara pang över en natt”

Omsättningen för krögare i Stockholm har minskat med i snitt 60 procent under året som gått. Paul Taylor Lant­handel i Fabriksparken har klarat sig relativt väl – men delägaren och stjärnkocken Tareq Taylor kräver åtgärder av staten.

  • Publicerad 15:33, 19 feb 2021

Lunchen är på väg att avslutas på Paul Taylor Lanthandel i Fabriksparken. Delägaren Ruth Osborne sitter vid ett bord och berättar om ett utmanande år för krogen som öppnade ett halvår innan pandemin bröt ut.

– I våras blev det långsamt tystare och tystare, sedan sa det bara pang över en natt. Vi gick från att ha fullt på luncherna till att undra vad som hade hänt, säger hon.

Då permitterades en del personal i några veckor, men alla kom snabbt tillbaka och hela styrkan jobbar fortfarande på för fullt. Ruth Osborne berättar också att krogen fått ställa om och börjat jobba med matkassar och att laga mat åt sjukhuspersonal efter stöd från gäster.

Sommaren som följde våren var ganska bra med mycket folk och grillkvällar, men sedan kom den tuffa vintern och julen med kortade öppningstider som gör att krogarna för tillfället inte får sälja alkohol efter 20.00.

– Normalt har vi 60-75 bokningar på fredagar och lördagar, men nu är en bra kväll 30 personer. Vi klarar oss, men vi frodas inte, säger Ruth Osborne.

Hjälper andra

En av delägarna är Tareq Taylor som också är en av initiativtagarna till ”Tillsammans ur krisen”. Där jobbar krogbranschen tillsammans för att rädda krogar och jobb.

– Det är enormt många människor som är påverkade, säger han.

Kritisk. Tv-kocken Tareq Taylor föreslår att regeringen inför ett lönekostnadsstöd. Foto: Pressbild: Cecilia Wikbladh

Han riktar stark kritik mot att regeringen presenterar restriktioner utan tillräckliga förklaringar och beslutsunderlag.

– Jag förstår att nedstängningar av restauranger används för att skicka signalen att det är fara för smittspridning när man träffar andra människor. Men det svåra är att acceptera att man låter restaurang- och besöksnäringen stå för notan utan att kompensera för det, säger Tareq Taylor.

Han menar att utbetalningarna för det permitteringsstöd som krogarna kan söka ligger för långt fram i tiden och att det är orimligt att kräva att krogar ska ha likviditet i ytterligare sex månader efter ett års pandemi.

För att så många som möjligt ska kunna överleva är det viktigaste enligt Tareq Taylor att staten i stället går in med ett lönekostnadsstöd direkt. Något som skulle göra att krisande företag kan arbeta med ordinarie arbetsstyrka, istället för att permittera personal. Samtidigt skulle man få det stöd som behövs för att hitta sätt att jobba sig ur krisen.

– Då kan regeringen sätta oss att ha öppet till 18.00, 22.00 eller bara på söndagar. Det har ingen betydelse och då vet vi att vi har en ansvarstagande regering.

Ner med 60 procent i Stockholm

Under vecka tre i år hade försäljningen på restaurangerna i Stockholm gått ner 76 procent jämfört med samma vecka 2020. Under hela pandemin är nedgången i omsättning 60 procent, enligt branschorganisationenVisita.

Den 19 januari meddelade regeringen om ett så kallat nedstängningsstöd till företag som drabbas hårdast av alkoholstoppet.

Efter kritik om långa handläggningstider för utbetalning av permitteringsstöd meddelade näringslivsminister Ibrahim Baylan (S) att Tillväxtverket fått utökad personalstyrka för att hantera söktrycket.

Visa merVisa mindre

Sammansvetsat. Ruth Osborne berättar att hon och teamet på Paul Taylor Lanthandel har blivit tajtare under pandemin. Här med kollegan Mikael Andersson och ett gäng rödbetor. Foto: Mikael Andersson

Fortkörare upprör Ursviksbor

Nyheter "Kör som galningar" Ursviksbon Anton Smith tröttnade på fortkörarna utanför hans hus och skapade en mjukvara som kunde mäta hastigheten. Resultatet visade att 75 procent av bilisterna i området körde för fort.fredag 23/7 16:21

Staden tar nya tag för att bygga om vid Milot

Nyheter Bostäder ska göra att området känns tryggare Nu tar Sundbybergs stad nya tag med att utveckla Milotområdet i Ursvik – den här gången även med bostäder. "Det ska bli en port mot naturen, istället för en barriär, säger Stefan Bergström (C).måndag 19/7 16:17