Eva och Carola sitter på uteserveringen till Eddies Pizza och bar i Smedby. Foto: Emil Salmaso

Det nya förbudet får rökarna att flytta in igen

Rökrummens återkomst och fler fimpar på gatan, spår krögare och föreslår en uppdelning av serveringen i rökare och icke-rökare. Från och med den 1 juli får man inte längre röka på allmänna platser som uteserveringar och entréer. – Vad ska jag göra, be mina gäster att fimpa röken och behålla glöden, säger krogägaren Gabriel, ägare till Eddies Pizza och bar.

  • Publicerad 13:06, 22 maj 2019

Vid ett av träborden på uteserveringen framför Eddies Pizza och bar, även kallad Smedby Pizzeria, sitter Eva och Carola i solskenet.

Eva håller en cigarett i handen. Hon säger att hon inte är helt förtjust i det nya rökförbudet.

– Jag förstår varför, med hälsan och så. Men jag tycker det är löjligt egentligen, vi är ju ändå utomhus. Vad spelar det för roll vilken sida av staketet jag står på, säger hon.

– Dela upp serveringen mellan rökare och icke-rökare istället, föreslår Carola.

Rökarna flyttar in igen

Inne i lokalen står Eddies Pizza och bars ägare Gabriel bakom pizza- och bardisken. Han tror att den nya förbudet kommer att påverka verksamheten negativt.

– Som tur är har vi kvar rökrummet som byggdes när man förbjöd rökningen inomhus, säger han och pekar in i lokalen.

– Det kommer att bli långt fler rökrum på krogarna nu, och mycket mer fimpar på gatan.

 

Kroggäster uppmanas anmäla varandra

För krögare innebär rökförbudet att de måste ta bort askkoppar och informera gäster om de nya reglerna. De måste också se till att gäster inte ställer sig vid krogentrén och röker.

Länsstyrelsen vägleder landets kommuner inför förbudet och har redan stött på svårigheter.

– Det finns så många krogar och så få inspektörer. Vi måste helt enkelt ha hjälp av allmänheten. Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka, säger Suzanne Bengtsson på länsstyrelsen till SVT.

Ägaren ansvarar för rökfria entréer

Gabriel tycker att förbudet är bra av hälskoskäl, men frågar sig varför man inte förbjuder cigaretter helt och hållet istället för att lägga ansvaret på krögare att säga åt människor.

– Vi serverar alkohol. Jag får inte servera, och jag serverar ingen, som druckit för mycket. Men jag säljer inte cigaretter, säger han.

– Självklart kommer vi att be folk sluta röka på vår uteservering och så, men jag kan inte be folk ute på gatan att sluta röka.

Gabriel säger att han inte vet vart han ska hänvisa sina rökande gäster, och att informationen från kommunen hittills varit knapphändig.

– Man bestämmer något, men inte hur det ska gå till. Det kanske hade varit lättare att bara dela upp uteserveringen i rökare och icke-rökare, så som det är utomlands.