"Ibland har vi stått här med tårar i ögonen. Vi är otroligt tacksamma och rörda", säger Liisi Guilotte och Maria Mützell. Foto: Louise Kristoffersson

”Det kommer nog något gott ur det här”

När coronakrisen kom blev Liisi Guilotte och Maria Mützell av med alla sina cateringuppdrag på en vecka. Men kunderna på Café Form i Kulturhuset får dem att tro på framtiden. – Vi har fått så otroligt mycket kärlek, säger Maria Mützell. De månar om oss och vill att vi ska finnas kvar.

  • Publicerad 18:57, 27 mar 2020

För några månader såg det riktigt stabilt ut för det nystartade företaget. De hade fått utskänkningstillstånd och de långsiktiga uppdragen att servera på scenfredagarna i kulturhuset och på Janos konserter på Vallentuna teater fick intäkterna att se säkra ut.

– Vi var så glada och tänkte att nu kanske vi till och med kan börja ta ut lön, säger Liisi Guilotte.

Många råkar illa ut

Sedan kom coronakrisen och på en vecka avbokades alla cateringuppdrag. Vallentuna gymnasium, där de också driver kafé, stängde.

– Då kändes det lite tungt. Men samtidigt är vi inte ensamma om att råka ut för det här. Och som med allt skräp kommer det nog något bra ut av det här också. Vi får försöka vara positiva.

Kunderna stöttar

Nu börjar tro på att de ändå kommer att klara det.

– Vi har fått så otroligt mycket kärlek av våra kunder, säger Maria Mützell. De månar om oss och vill att vi ska finnas kvar här. Och det är inte bara prat, de kommer faktiskt in och handlar. Vi saknar alla stammisar och hoppas att de mår bra.

Hälsningar från karantänen

En del av de äldre gästerna, som nu måste hålla sig hemma, skickar hälsningar med sina barn om att de mår bra. Andra skickar sina anhöriga att köpa fika eller lunch för att stötta kaféet.

– Ibland har vi stått här med tårar i ögonen, säger Liisi Guilotte. Vi är oerhört tacksamma och rörda över allt stöd vi fått. För oss som är nya och kämpar känns det fantastiskt.

Nya grepp

Trots att de bara haft sitt kafé i ett drygt halvår har de hunnit få en nära relation till kunderna. Folk som går förbi på Allégatan vinkar genom fönstret. De som kommit in för att fika vill gärna få en pratstund till kaffet med ägarna. Kanske särskilt äldre herrar som om sanningen ska fram nog borde vara lite mer försiktiga för att inte smittas av coronaviruset.

Nu försöker Liisi Guilotte och Maria Mützell testa nya grepp för att ta sig igenom krisen. Som att utöka lunchmenyn med husmanskost.

Grillning, praliner och glass

Och i morgon mellan 11 och 14 blir det grillning på solsidan av kulturhuset med korv från Roslagskött. Dessutom ordnar de provsmakning av Spejas glass som tillverkas hantverksmässigt av Johanna Eriksson, som är konditor och driver sitt företag ett stenkast bort. Hon gör också tittägg och praliner som kommer att säljas till specialpris.

– Man får tänka om lite grann, säger Maria Mützell. Vi hör ju på människor hur frustrerade de blir av att sitta hemma. Då får vi träffas utomhus men ändå hålla avståndet.