Polisens presskonferens: Ulf Nilsson, Gunnar Appelgren och Patrick Ungsäter. Foto: Linda Dahlin

”Det kommer fler skjutningar”

Dubbelmordet i Kista i onsdagskväll var ett av de senaste våldsdåden i Stockholm. De senaste dagarna har fem personer mördats i Stockholm, och polisen räknar med att dödsskjutningarna fortsätter.

  • Publicerad 15:47, 9 mar 2017

Polisen i Stockholm höll en presskonferens på torsdagen med anledning av de senaste dagarnas dödsskjutningar i Stockholm.

Onsdagskvällens dubbelmord i Kista är det senaste.

– Bara de senaste dagarna har fem mord skett i Stockholm, vilket är alarmerande och oroväckande, säger regionpolischef Ulf Nilsson.

I Stockholm jobbar polisen just nu med 47 mordutredningar och 57 mordförsöksutredningar.

Bara under 2017 har 17 skjutningar skett där 7 människor har dött och 14 skadats.

Förutom mordutredningarna pågår 436 förundersökningar som gäller andra grova brott, som utpressning, människorov och våldtäkter.

– För att klara belastningen kommer vi att kräva förstärkning och en omfördelning av resurser från övriga regioner, säger Ulf Johansson.

Enligt polisen är morden uteslutande gängrelaterade. Under presskonferensen berättade polisen att det pågår 12 olika lags konflikter som riskerar att leda till dödligt våld inom Stockholm.

– Sex konflikter i södra delen av staden och sex konflikter i norra delen av staden. Vi sätter in resurser för att kyla av, men vi kan inte eliminera impulshandlingar från unga män som har tillgång till vapen, säger Gunnar Appelgren, chef för polisoperationen ”Mareld” som som fokuserar på de särskilt utsatta områdena i Stockholm.

Det senaste året har polisen tagit 17 kalaschikovs i beslag i Söderort. Handgranater förekommer allt oftare i Stockholm, och polisen tror att de som köper de insmugglade vapnen får handgranaterna på köpet.

Patrick Ungsäter, polischef för polisområde Nord, säger att det krävs insatser från hela samhället för att få ett slut på det dödliga våldet.

– Det är inte bara polisens ansvar utan vi måste jobba på bred front, och sätta in insatser tidigt med hjälp av socialtjänst och skolor och civilsamhälle, säger han.