Buller från exempelvis byggarbetsplatser, förskolor och lekplatser får många att skicka klagomål om inomhusmiljön till staden. Foto: Mostphotos

Det klagar vi mest på: buller och innetemperaturen

Buller, dålig lukt och fel temperatur i hemmet – det är vad som får stockholmarna att klaga mest när det gäller inomhusmiljön. Men boende i Hässelby-Vällingby klagar bara hälften så ofta som grannarna i Bromma.

  • Publicerad 05:00, 9 jul 2020

Stockholmarna avskyr buller från restauranger, klubbar, renoveringar, sophämtning och skolgårdar i hemmet. Under förra året ökade klagomålen om buller, som nu står för hälften av samtliga klagomål om brister i hemmiljön.

Andra saker som gör stockholmarna irriterade är bland annat temperaturen i bostaden och dålig lukt.

Det här stör sig stockholmarna på mest

Diagrammet visar fördelningen av innehållet i klagomålen som gjordes till Stockholms stad under 2019.

Loading…

Källa: Stockholms stad.

754 avslutade ärenden

Alla som bor i Stockholms stad eller vistas i en lokal för allmänna ändamål och upplever att inomhusmiljön är dålig kan göra en anmälan till miljöförvaltningen för att få saken utredd. De flesta klagomålen leder till någon form av hantering och majoriteten av dem leder till att boendemiljön blir bättre, enligt staden.

Under förra året avslutades 754 ärenden.

Av dem kom 22 från boende i Hässelby-Vällingby, medan Bromma med bara något högre invånarantal stod för mer än dubbelt så många av klagomålen, 47 stycken.

Så många klagar där du bor

Tabellen visar antalet hanterade klagomål gällande störningar i inomhusmiljön under 2019. Klagomålen kommer från personer som antingen bor i Stockholms stad eller vistas i lokaler för allmänna ändamål i Stockholms stad.

StadsdelHanterade ärenden
Bromma47
Enskede-Årsta-Vantör45
Farsta25
Hägersten-Liljeholmen45
Hässelby-Vällingby22
Kungsholmen43
Norrmalm91
Rinkeby-Kista14
Skarpnäck25
Skärholmen19
Spånga-Tensta10
Södermalm135
Älvsjö20
Östermalm86

Källa: Stockholms stad.

Innerstan klagar mer än ytterstan

Enligt statistiken klagar Södermalmsborna mest på miljön hemma. Minst klagas det i Spånga-Tensta.

– Vi har ingen direkt analys men det går att göra vissa antaganden. Bland annat är innerstan trängre och störningskällorna betydligt fler. Men det kan också ha att göra med att de boende i innerstan är med medvetna om sina rättigheter, säger Karin Hultman, enhetschef på miljöförvaltningen.

Därför gör Stockholms stad i första hand tillsyn av bostäderna i ytterstaden. Syftet är att alla invånare i Stockholms stad ska ha en sund inomhusmiljö.