De trampar varv efter varv runt parkleken Måsen i Fagersjö. En del rullar snabbt och självsäkert, andra vågar inte riktigt lita på balansen.

Ibland går det snett. Några tvingas väja eller tvärbromsa för att undvika krock. Någon annan styr tokigt och hamnar i en blomrabatt.

– Det har gått åt många plåster. De har ramlat både framlänges och baklänges, säger Leyla Abdurahman från Familjestödsenheten på Farsta stadsdelsförvaltning.

Hon är samordnare för projektet Nyfeis, en förkortning för Nyanlända föräldrars etablering och inkludering i samhället. Projektet, som startade i september, finns bara i Farsta.

Effektiv f-ledighet

Drygt 30 nyanlända föräldrar i stadsdelen har hittills fått del av olika insatspaket som ska underlätta det nya livet i Sverige. Det handlar om allt från samhällsinformation, bostadsvägledning och föräldrastöd, till studiebesök på Skansen.

– Information är guld värt. Det är en utmaning att komma till ett nytt land och dessutom vara förälder. Tanken är utnyttja föräldraledigheten till att etablera sig i samhället, lära känna andra föräldrar och få en plan för livet efter ledigheten, säger Leyla Abdurahman.

Hur kommer cykeln in i det hela?

– Det handlar om att deltagarna ska förbättra sin hälsa, men också om integration. Ser barnen att deras föräldrar är en del av samhället kommer de också lättare in.

Att man lär sig cykla när man är liten, eller fortsätter som vuxen kvinna, är långtifrån lika självklart i en del andra länder som det är i Sverige.

– Jag kan själv få blickar och kommentarer när jag cyklar i Skärholmen där jag bor, berättar Leyla Abdurahman.

Från fem kontinenter

Deltagarna i kursen kommer från fem olika kontinenter, länder som Bangladesh, Chile, Tanzania, Afghanistan och Polen.

Fagersjöbon Huaze Sun, 36, från Kina är strålande glad över att sitta på cykelsadeln igen efter ett uppehåll på nästan 30 år.

– Jag cyklade när jag var jätteliten. Nu har jag lärt mig igen. Jag fick lite panik först men efter två kursdagar kände jag mig bekväm, berättar hon.

Hur känns det när du cyklar?

– Jättebra! Det känns som att jag flyger.

På plats för att hjälpa till är Johan Wernolf från Cykelfrämjandet.

– I början trodde jag aldrig att det skulle gå. Men nu kan nästan alla cykla. Och de har så kul! konstaterar han.

Mammor utbyter tips

Victoria Corvedo från Chile lyfter fram den sociala biten.

– Det är jättekul att få den här upplevelsen tillsammans med andra mammor från området. Vi kan dela tips om mödraskap med varann, säger hon.

Simhallen nästa

Eftersom det är sista kurstillfället delas det ut diplom. Och de som vill får ta med sig cykeln hem. Härnäst väntar simkurs i Farsta simhall för mammorna.

Samtidigt har stadsdelen fått besked att projektet Nyfeis förlängs.

– Vi har fått pengar så vi kan fortsätta hela nästa år, säger Leyla Abdurahman.

Föräldrar som vill delta i projektet kan mejla till nyfeis@stockholm.se