”Det känns inte tryggt att lämna Linn här”

Utlovade reparationer av gården på kommunala Råsten förskola har bara delvis blivit utförda. Kvar finns uppstickande skruvar, flisiga plankor och trallar som gått sönder. Maria Nilsson med dottern Linn visar runt på gården och berättar att hon inte vågar ha sin dotter här.

  • Publicerad 13:56, 9 aug 2018

Råstens förskola i Viksjö är omgärdad av fält och fårhagar. En riktig idyll i utkanten av bostadsområdet.

Den väldiga gården är en skogstomt med träd, sluttningar, buskar och stenhällar.

En perfekt gård egentligen, säger mamman Maria Nilsson, om det inte vore för alla renoveringar och åtgärder som skulle behöva utföras.

– Det var därför vi valde den här förskolan, för att vi tyckte om gården och hoppades att det skulle bli bra efter renoveringarna de sa skulle utföra under sommaren.

Trasiga sandlådor

Men några renoveringar kan Maria inte se. Det ligger byggmaterial utspritt på gården, en grind är trasig och sargen till en av sandlådorna har tagits bort utan att ersättas.

Maria visar runt på gården och ställer samtidigt en rad frågor ut i luften.

Hur kan personalen hålla koll på alla barn när gården är så stor och lummig?  Har det gjorts en besiktning? Varför får andra förskolor nya leksaker under sommaren, när Råsten inte ens kan få en trygg miljö att vara i?

Blivit harig förälder

Gräset under trallarna runt huset har tagit sig upp mellan springorna och flera skruvar sticker upp. Linn skulle egentligen ha gått tillbaka till förskolan i tisdags, men efter att Maria sett hur det ser ut fick mormor komma ner från lantstället i Enköping.

Maria har goda erfarenheter från en annan förskola, där hennes äldre dotter gått, och tycker därför att hon hon har fog för sin kritik.

– Jag var aldrig otrygg med min andra dotter. Det är omständigheterna som gjort att jag blivit en harig förälder nu, säger hon.

Ska åtgärdas

Minna Avrin är barn- och ungdomsdirektör på kommunen och menar att vissa renoveringar är gjorda, men att fler kommer.

– Vi hade hoppats att det skulle vara klart till terminsstart, men det hanns inte med. En besiktning är utförd och gården är okej för barnen att vara på, säger hon.

Enligt besiktningen finns inte några allvarliga fel eller brister, men besiktningen gäller endast gårdens lekredskap.

Vad säger du om de trasiga plankorna och skruvarna som sticker upp?

– Det pågår ett arbete och löpande åtgärder. Det ska komma fler redskap, som en klätterställning. Det finns också beställning att byta trall, sandlåda och bygga solskydd. Det kommer att komma inom kort, säger Minna Avrin.

Vill byta förskola

Maria Nilsson hoppas att lösningen kommer fort men eftersom gården ser ut som den gör, trots besiktning, hoppas hon allra mest på att inte behöva ta sin dotter till Råsten igen.

– Jag hoppas att gården åtgärdas fort, för både barnen och personalens skull. Men för vår del hoppas jag verkligen att vi hinner få en annan plats innan jag måste gå tillbaka till jobbet nästa vecka. Det är hemskt att behöva gå till jobbet med magont, säger hon.