Tringeltomten. Flera olika användningsområden väntar på den föredetta kyrktomten vid Ålgrytevägen. Foto: Stefan Källstigen, arkivbild.

Det kan hända på kyrktomten i Bredäng

Sedan planerna på en ny kyrka gick i stöpet har många Bredängsbor undrat vad som ska hända på triangeltomten längs med Ålgrytevägen. Och i nuläget ser staden bostäder framför sig på platsen.

  • Publicerad 09:27, 31 mar 2021

Vi förväntar oss nog att det blir flera bostadshus.

Stenblock, rostiga järnrör, gamla stolar, plast och skummadrasser fyllde under lång tid tomten vid Ålgrytevägen och Stora Sällskapets väg, som stått tom sedan 2013.

Här fanns länge planer på att bygga en rumänsk-ortodox kyrka. Men inget hände och i mars förra året återgick marken till Stockholms stad.

Under sommaren tog staden bort stängsel, sprängsten och skräp och planterade gräs så att marken skulle kunna användas till nya saker.

Här är planerna

Tomten, som fått namnet Triangeltomten efter sin form, ingår i projektet Ålgrytevägen, ett av Fokus Skärholmens stadsbyggnadsprojekt.

– Vi sitter tillsammans med en strukturarkitekt nu och skissar på hur vi vill att området som helhet ska se ut, säger Fanny Larsson, projektledare för Ålgrytevägen.

Vad tänker ni att det ska bli där?

– Det är inte helt satt än, men vi förväntar oss nog att det blir flera bostadshus.

Om någon öppen yta för umgänge ska sparas är ännu oklart.

– Det vet vi inte än, det blir i så fall i samspel med flerbostadshus, säger Fanny Larsson.

Det är inte heller klart hur många eller höga husen ska bli, men tanken är att det ska bli bostadsrätter eftersom de bostäder som planerats hittills inom projektet är hyresrätter.

Preliminärt kan ett bygge dra i gång först 2025, efter att Ellevio är klara med sitt arbete på platsen. Men redan vid årsskiftet 2021/2022 planeras en tillfällig förskola, som ska kunna användas när Sisab renoverar andra förskolor i området. Tills dess blir dagens gräsmatta kvar.

Förr och nu på kyrktomten

Triangeltomten vid Ålgrytevägen och Stora Sällskapets väg har stått tom sedan 2013.

Där planerades länge en rumänsk-ortodox kyrka, men tomten gick tillbaka till Stockholms stad när de planerna gick i stöpet.

Tomten ingår in stadsbyggnadsprojektet Ålgrytevägen inom Fokus Skärholmen.

Här planeras närmast en tillfällig förskola, därefter bostadshus.

Visa merVisa mindre