Går vidare. Hotellföretaget Vi Invest är fortfarande fast beslutna om att bygga hotell på Stattomten. Foto: Pereric Öberg/ Svenska Aero-Bilder AB

”Det har varit två riktigt tuffa år”

En kostsam pandemi och ett överklagande som drog ut på tiden. Har det förändrat hur hotellföretaget Vi Invest, som är beredda att investera 300 miljoner i ett nytt hotell i Enköping, resonerar?

  • Publicerad 09:48, 13 dec 2021

Det är aldrig bra när saker försenas i ett projekt, men och andra sidan har vi haft en pandemi.

Förvaltningsrätten avslog överklagandena på alla punkter. Det är nu fritt fram för Vi Invest och Enköpings kommun att fortsätta planerna på ett hotellbygge på Stattomten.

Den ursprungliga tanken var att en detaljplan över byggplanerna redan skulle varit antagen vid det här laget.

Nu blir projektet försenat minst ett år.

Hur tänker hotellföretaget som är beredda att investera mellan 200 och 300 miljoner kronor i ett nytt hotell i Enköping?

– Det är aldrig bra när saker försenas i ett projekt, men och andra sidan har vi haft en pandemi, säger Martin Hosseini, Vd för Vi Invest, som genom sitt dotterbolag Fastighetsbolaget i Enköping AB vill bygga ett hotell med mellan 100 och 140 rum på Stattomten. Hosseini fortsätter:

– I vanliga fall vill man inte att projekt och investeringar av det här slaget drar ut på tiden, men i och med att det varit pandemi så kanske det kan bli ganska bra i alla fall, konstaterar han.

Många branscher har drabbats hårt av pandemin och dess restriktioner. Inte minst har den slagit hårt mot hotellnäringen.

Vi Invest-koncernen som driver flera hotell, däribland Best Western Bentleys, Best Western Karlaplan och Hotel Gamla Stan i Stockholm, gjorde en förlust på drygt 40 miljoner kronor förra året.

Och pandemin är inte över. I företagets årsredovisning för 2020 nämns det att koncernens resultat för 2021 även det kommer att drabbas negativt av pandemin.

– Det är inget snack om saken. Det har varit två riktigt tuffa år. Men nu börjar det klarna något. Vi ser just på framtiden, säger Martin Hosseini.

Två tuffa år, påverkar det hur ni ser på hotellplanerna i Enköping?

– Nej, vi är fortsatt positiva till hotell i Enköping och till den investering som vi vill göra där, säger han.

Vad blir nästa steg i processen?

– Nästa steg blir att träffa kommunen i början av januari och sätta igång det här projektet. Börja jobba med detaljplanen och med de projekteringar vi behöver göra för att kunna genomföra det här, säger Martin Hosseini och tillägger:

– Det känns bra. Vi ser fram emot att fortsätta genomföra det här projektet.

För att få bäring i projektet har Martin Hosseini tidigare sagt att man kommer att ha flera verksamheter, utöver hotellnäringen, i fastigheten. Bland annat en bar och en spa-del.

Restauranger och butiker

Bottenvåningen av byggnaden är tänkt att ge plats åt restauranger och butikslokaler. Huset kan också komma att innehålla bostäder och kontorsytor. Men exakt hur byggnaden kommer att bli återstår att se.

Ulrika Ornbrant (C), kommunalråd och ordförande för kommunstyrelsens plan-, mark- och exploateringsutskott (Plex), ser fram emot att nu få fortsätta processen mot ett nytt hotell på Stattomten. Men först ska hon läsa igenom domen noggrant.

– För det första är det jätteskönt att domen har kommit. Fram till dess att domen vunnit laga kraft så ska vi ägna oss åt att titta på vad den innebär för oss för att sedan hitta den smartaste vägen framåt, säger Ulrika Ornbrant.

Trädgårdsdagen växer till sig

Nyheter Det kallas Enköpings största årligt åter­kommande evenemang – Trädgårdsdagen – som i år återuppstår från den digitala­ världen till att bli livs levande igen. Och kanske större och starkare än...fredag 20/5 11:24

Regionanställda ska hyllas med Maggio-konsert

Nyheter Många regionanställda har slitit hårt under pandemin. Nu ska de hyllas och tackas för sina insatser – med konsertbiljetter till Veronica Maggio och Eric Gadd.fredag 20/5 11:14