Dragkamp. Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) och oppositionsrådet Marie Axelsson (S) har ett år av svåra politiska frågor framför sig. Foto: Stefan Källstigen

Det här strider politikerna om i år

Året kommer inte bara att handla om corona. Allt ifrån trygghet till äldreomsorg kommer att leda till heta politiska debatter i kommunen.

  • Publicerad 09:11, 4 mar 2021

Med det följer sociala problem som ett brev på posten.

Där det tas politiska beslut finns det åsiktsskillnader. Sigtuna är inget undantag – även om de politiska blocken är överens om mycket.

Ett av de största debattämnena är bostadsbyggandet i kommunen. Där står majoriteten och oppositionen långt ifrån varandra.

När den moderatledda koalitionen tog över makten i Sigtuna 2017 fanns det i kommunen planer på att bygga mellan 1100–1200 bostäder per år. Det har Moderaterna dragit ner till 400–500 per år. Den största anledningen att infrastrukturen ska kunna hänga med.

Moderaterna anser också att den förra politiska ledningen byggde för stor andel hyresrätter.

– Sigtuna sticker ut i regionen vad det gäller fördelningen av upplåtelseformer. Om man tittar på flerbostadshus har vi drygt 60 procent hyresrätter och 40 procent bostadsrätter. I alla andra kommuner är det det omvända, säger Olov Holst (M) som är kommunstyrelsens ordförande.

Sigtuna inte färdigbyggt

Men Socialdemokraternas gruppledare, Marie Axelsson, tycker att Sigtuna behöver bygga mer av allt – inte bara inrikta sig på bostadsrätter.

– Högerpartiernas nya bostadspolitik, där endast ett fåtal hyresrätter ska byggas de kommande fem åren är förkastlig. Bostadskön kommer att bli längre, ungdomarna kommer inte att kunna flytta hemifrån och trångboddheten kommer att öka. Med det följer sociala problem som ett brev på posten.

Bostadssituationen spiller även över på en annan viktigt fråga i kommunen: Tryggheten.

När kommunen genomförde en extern utredning av boendesituationen kunde de direkt sammankoppla områden med högt antal hyresrätter med otrygghet.

– Det finns en stor segregation och ett utanförskap i den här kommunen. Det är ingen hemlighet att där vi har utanförskapsområden har vi nästan bara hyresrätter. Nu vill vi försöka återskapa den balans man måste ha i upplåtelseformerna genom att omfördela proportionerna, säger Olov Holst.

Storsatsning på trygghet

Arbetet med tryggheten i Sigtuna har legat i fokus under en längre tid, från kommunens sida och från polisens sida. I Märsta centrum finns ett trygghetscenter där flera aktörer inom området är aktiva.

I kommunledningens budget föreslås ett extra anslag på 20–25 miljoner kronor kopplat till trygghetsarbetet.

– Det får inte finnas några vattentäta skott mellan socialtjänst, polis och skola. Samarbetet måste förbättras så att ungdomar som är i riskzon att dras in i kriminalitet och drogmissbruk får rätt stöd i tid. Kommunens uppgift är att vara ännu mer på tå i det förebyggande arbetet, säger Marie Axelsson.

Kommunens äldre i fokus

Sist men inte minst kommer frågan om äldreomsorgen återigen att debatteras. Majoriteten lade ner den kommunala hemtjänsten under våren 2020. Ett beslut som upprör Socialdemokraterna.

– Sigtuna kommun behöver en kommunal hemtjänst som kommunen kan ha kvalitetskontroll över. Så är det inte idag i och med utförsäljningen. Alla anställda inom äldreomsorgen förtjänar trygga heltidsanställningar och kompetensutveckling, säger Marie Axelsson.

Sigtunas äldreomsorg har haft ett tufft år med covid-19 som tidigt spreds på kommunens äldreboenden. På en avdelning dog fem av nio äldre under våren. Detta var precis i övergången när de privata bolagen tog över hemtjänsten.

– Det blev en olycklig tajming, men för oss med hemtjänsten är prio ett, två och tre kvaliteten. Men på sikt ska det även bli effektivare kostnadsmässigt, säger Olov Holst.

Tre frågor i fokus

Med ett och ett halvt år kvar till valet finns det flera frågor som är extra viktiga för Sigtunas partier. Här är tre saker som hamnar i politiskt fokus under det kommande året.

1. Bostadsfrågan – hur mycket ska och kan Sigtuna bygga?

2. Tryggheten – satsning på att få bukt på kriminaliteten i kommunen.

3. Äldreomsorgen – den styrande majoriteten avvecklade hemtjänsten i kommunal regi under 2020.

Visa merVisa mindre

Katalysatorn är tjuvens nya favoritbyte

Nyheter Tjuvarna vill åt rodium, som är flera gånger dyrare än guld De senaste månaderna har polisen i Sigtuna sett en dramatisk ökning av bildelsstölder, framför allt katalysatorer som ökade med 400 procent från februari till mars.måndag 12/4 16:57

Sigtuna värst drabbat i hela Stockholm

Nyheter Över 4 000 Sigtunabor fått en första dos Idag presenterades coronarapporten för vecka 13 av Folkhälsomyndigheten. Siffrorna visar att smittspridningen fortsätter att öka och att Sigtuna nu är värst drabbat i hela länet.torsdag 8/4 16:48

Störningar i trafiken flera veckor

Nyheter Stort vägarbete under april Trafiken kommer att påverkas av ett stort vägarbete vid korsningen Steninge allé och Kungshörnet.torsdag 8/4 9:13

SSHL blir renodlad gymnasieskola

Nyheter Fasar ut grundskolans verksamhet Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket lyfter ur grundskolan ur sitt program och blir en renodlad gymnasieskola där en större andel av eleverna ska vara internatelever.onsdag 7/4 16:32

100 000 färre flyg över Stockholm senaste året

Nyheter Så påverkas utsläppen av växthusgaser Färska siffror visar att flyget över Stockholm minskat med 110 000 avgångar det senaste året.onsdag 7/4 12:00

Nu öppnar biblioteken i Sigtuna igen

Nyheter Endast öppet för kortare besök Efter en tid med stängda bibliotek öppnar de nu i Sigtuna.onsdag 7/4 10:38