Dragkamp. Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) och oppositionsrådet Marie Axelsson (S) har ett år av svåra politiska frågor framför sig. Foto: Stefan Källstigen

Det här strider politikerna om i år

Året kommer inte bara att handla om corona. Allt ifrån trygghet till äldreomsorg kommer att leda till heta politiska debatter i kommunen.

  • Publicerad 09:11, 4 mar 2021

Med det följer sociala problem som ett brev på posten.

Där det tas politiska beslut finns det åsiktsskillnader. Sigtuna är inget undantag – även om de politiska blocken är överens om mycket.

Ett av de största debattämnena är bostadsbyggandet i kommunen. Där står majoriteten och oppositionen långt ifrån varandra.

När den moderatledda koalitionen tog över makten i Sigtuna 2017 fanns det i kommunen planer på att bygga mellan 1100–1200 bostäder per år. Det har Moderaterna dragit ner till 400–500 per år. Den största anledningen att infrastrukturen ska kunna hänga med.

Moderaterna anser också att den förra politiska ledningen byggde för stor andel hyresrätter.

– Sigtuna sticker ut i regionen vad det gäller fördelningen av upplåtelseformer. Om man tittar på flerbostadshus har vi drygt 60 procent hyresrätter och 40 procent bostadsrätter. I alla andra kommuner är det det omvända, säger Olov Holst (M) som är kommunstyrelsens ordförande.

Sigtuna inte färdigbyggt

Men Socialdemokraternas gruppledare, Marie Axelsson, tycker att Sigtuna behöver bygga mer av allt – inte bara inrikta sig på bostadsrätter.

– Högerpartiernas nya bostadspolitik, där endast ett fåtal hyresrätter ska byggas de kommande fem åren är förkastlig. Bostadskön kommer att bli längre, ungdomarna kommer inte att kunna flytta hemifrån och trångboddheten kommer att öka. Med det följer sociala problem som ett brev på posten.

Bostadssituationen spiller även över på en annan viktigt fråga i kommunen: Tryggheten.

När kommunen genomförde en extern utredning av boendesituationen kunde de direkt sammankoppla områden med högt antal hyresrätter med otrygghet.

– Det finns en stor segregation och ett utanförskap i den här kommunen. Det är ingen hemlighet att där vi har utanförskapsområden har vi nästan bara hyresrätter. Nu vill vi försöka återskapa den balans man måste ha i upplåtelseformerna genom att omfördela proportionerna, säger Olov Holst.

Storsatsning på trygghet

Arbetet med tryggheten i Sigtuna har legat i fokus under en längre tid, från kommunens sida och från polisens sida. I Märsta centrum finns ett trygghetscenter där flera aktörer inom området är aktiva.

I kommunledningens budget föreslås ett extra anslag på 20–25 miljoner kronor kopplat till trygghetsarbetet.

– Det får inte finnas några vattentäta skott mellan socialtjänst, polis och skola. Samarbetet måste förbättras så att ungdomar som är i riskzon att dras in i kriminalitet och drogmissbruk får rätt stöd i tid. Kommunens uppgift är att vara ännu mer på tå i det förebyggande arbetet, säger Marie Axelsson.

Kommunens äldre i fokus

Sist men inte minst kommer frågan om äldreomsorgen återigen att debatteras. Majoriteten lade ner den kommunala hemtjänsten under våren 2020. Ett beslut som upprör Socialdemokraterna.

– Sigtuna kommun behöver en kommunal hemtjänst som kommunen kan ha kvalitetskontroll över. Så är det inte idag i och med utförsäljningen. Alla anställda inom äldreomsorgen förtjänar trygga heltidsanställningar och kompetensutveckling, säger Marie Axelsson.

Sigtunas äldreomsorg har haft ett tufft år med covid-19 som tidigt spreds på kommunens äldreboenden. På en avdelning dog fem av nio äldre under våren. Detta var precis i övergången när de privata bolagen tog över hemtjänsten.

– Det blev en olycklig tajming, men för oss med hemtjänsten är prio ett, två och tre kvaliteten. Men på sikt ska det även bli effektivare kostnadsmässigt, säger Olov Holst.

Tre frågor i fokus

Med ett och ett halvt år kvar till valet finns det flera frågor som är extra viktiga för Sigtunas partier. Här är tre saker som hamnar i politiskt fokus under det kommande året.

1. Bostadsfrågan – hur mycket ska och kan Sigtuna bygga?

2. Tryggheten – satsning på att få bukt på kriminaliteten i kommunen.

3. Äldreomsorgen – den styrande majoriteten avvecklade hemtjänsten i kommunal regi under 2020.

Visa merVisa mindre

Rekordstor ökning av cykelstölder

Nyheter Elcykelstölder blir allt vanligare. Cykelstölderna i Sigtuna ökade med 62 procent under pandemiåret 2020 jämfört med året innan. Enligt polisens samordnare är största orsaken att allt fler Sigtunabor cyklar.onsdag 12/5 13:47

NHL-stjärnans burgare till Rosersport

Nyheter Restaurangkedjan Brödernas öppnar inom kort Hamburgerkedjan Brödernas, med den svenske NHL-stjärnan Mika Zibanejad som delägare, öppnar upp i Rosersport.onsdag 12/5 11:00

Den blomstertid nu kommer – utan föräldrar

Nyheter Inga stora skolavslutningar för Sigtunas elever Sång, fest och storsamling på skolavslutningen. Det får vänta när Sigtunas grundskolor tar sommarlov.fredag 7/5 13:12

Var fjärde vuxen har fått en dos

Nyheter Antal fall minskade kraftigt Samtidigt som smittspridningen fortfarande är hög ökar antalet vaccinerade mot covid-19 i allt snabbare takt. 25 procent av den vuxna befolkningen i Sigtuna har nu fått minst en dos.fredag 7/5 9:10