Inifrån den helt nya närakuten Haga. Foto: Stefan Källstigen

Det har stockholmarna sökt för på närakuten

Luftvägsproblem, symptom som behöver utredas och handskador. Det var de vanligaste sakerna som Stockholmarna sökte vård för på de nya närakuterna. Det visar nya siffror från Stockholms läns landsting.

 • Publicerad 17:59, 16 maj 2018

Den nya typen av närakut har nu funnits på olika håll Stockholms län i nära ett halvår. Tanken är att de ska avlasta de stora sjukhusens akutmottagningar och så har det också blivit.

Enligt ny statistik som Stockholms läns landsting presenterar har antalet besök på de stora akutmottagningarna minskat. Samtidigt söker många närakuterna. De första fyra månaderna efter reformen sökte 142 680 stockholmare vård på någon av de nya närakuterna.

Har labb och ambulansintag

– En del av dessa patienter sökte förut på sjukhusmottagningar där de fick vänta länge, eftersom patienter med mer akuta tillstånd fick gå före, säger Johan Bratt, chefläkare vid Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.

Nio närakuter av den nya typen har öppnat på olika håll i länet. De har labb, röntgen, ambulansintag och möjlighet för patienter kan ligga kvar för observation.

Brutet ben – åk till närakuten

Idén med de nya närakuterna är att de ska ta emot patienter som behöver vård omgående men som inte har livshotande skador, till exempel benbrott, sårskador eller urinvägsbesvär.

– Närakuterna har röntgen, därför är det helt rätt att åka dit om man misstänker att man brutit ett ben i foten eller handen, säger Johan Bratt.

Det allra vanligaste att patienter sökte vård för på någon av närakuterna var dock luftvägsproblem. Inte helt mitt i prick, enligt Johan Bratt.

– Samtidigt ska vi inte glömma husläkarmottagningarna som kan vara en bättre vårdform för patienter med exempelvis luftvägsinfektioner.

Tio i topp – detta sökte patienterna näraktuten för

 1. Akuta infektioner i övre luftvägarna
 2. Undersökning och utredning
 3. Skador på handled och hand
 4. Skador på fotled och fot
 5. Sjukdomar i mellanörat och mastoidutskottet
 6. Allmänna symtom och sjukdomstecken
 7. Virussjukdomar
 8. Sjukdomar i mjukvävnader
 9. Symtom från matsmältningsorganen och buken
 10. Sjukdomar i urinorganen

Källa: Stockholms läns landsting

Fakta

Här finns närakuterna

Nio närakuter av den nya modellen har nu öppnat runt om i länet.  De två senaste var Rosenlunds närakut nedanför Södersjukhuset och närakuten vid Södertälje sjukhus som öppnades 15 maj. Den tionde planeras i Stockholms innerstad.

 • Haga
 • Handen
 • Järva
 • Löwenströmska (Ska flyttas 2019 till Sollentuna sjukhus)
 • Nacka
 • Huddinge
 • Danderyd
 • Södertälje
 • Rosenlund
Källa: Stockholms läns landsting
Visa merVisa mindre