Pride-dags! Årets parad pågår under lördag 3 augusti. Men under hela veckan pågår firanden i olika form. Foto: Photographer Michael Folmer

Det här kan du göra under Pride-veckan

Vandra i transpionjären Eva-Lisa Bengtsons fotspår, spring runt Djurgården eller gå på författarsamtal. Vi har valt ut några tips under kommande Pride-veckan.

  • Publicerad 12:30, 23 jul 2019

Under två tillfällen, fredag 1/8 klockan 19 och lördag 2/8 klockan 13, bjuder Stockholms kvinnohistoriska på gratis stadsvandring i aktivisten och transpionjären Eva-Lisa Bengtsons fotspår.

Eva-Lisa Bengtsson (1932-2018) var transkvinna och levde som lesbisk. Hon började som aktivist på 1960-talet och på vandringen, som startar i Björns trädgård, får man följa hennes historia.

Bland annat kommer vandringen att gå via 1960-talets första klubb för transpersoner. Stadsvandringen är en del av konstnären Sam Hultins projekt Eva-Lisas Monument som lyfter fram Eva-Lisa Bengtsons pionjärarbete inom transrörelsen samt den lesbiska och feministiska rörelsen i Stockholm.

Hon startar ny lesbisk era för Stockholm

För den som är sugen på att röra på sig är Run for Pride en bra idé. Loppet äger rum tisdagen den 30/7 på Djurgården. Evenemangsområdet vid Sjöhistoriska museet öppnar vid 16 och loppet startar klockan 18. Man får välja mellan sträckorna 5 eller 10 kilometer och vill man gå eller jogga går det också bra. På scenen spelar en dj musik och artisterna Sebastian Rydgren och Amanda, Julia & Clara kommer att uppträda. Att delta i loppet kostar 495 kronor, 100 kronor går till Regnbågsfonden. Att vistas i området är gratis.

Är man mer sugen på att sitta ner och lyssna är det författarsamtal i Gamla stans bokhandel 1-2/8. På torsdagen 1/8 samtalar bland annat Guldbaggebelönade Saga Becker som är aktuell med debuten "Våra tungor smakar våld".

Hela programmet hittar du här.