Skolavslutningarna är avklarade och sommarlovet har precis börjat för kommunens unga. Nu ska de vara lediga i flera veckor. Många familjer väljer dessutom att stanna hemma under semestern på grund av pandemin.

Inför denna sommar har Sigtuna kommun ett fullproppat sommarlovsprogram för de barn och unga som är hemma och vill aktivera sig.

På kommunens hemsida listas allt från konstprojekt och arkeologisk utställning till idrottsaktiviteter och street art.

Populära Brobygget

Brobygget är ett av projekten som genomförs i sommar. Där kan deltagarna välja själva vad de vill göra och har möjlighet att prova på flera olika sporter och aktiviteter.

Brobyggen är ett samarbete mellan flera föreningar i kommunen, SigtunaHem, Hyresgästföreningen, Vi är Valsta, BID Märsta Centrum och RF-SISU Uppland.

– Det handlar lite om att våra besökare ska få välja vad man vill göra. Det finns möjlighet att testa flera olika saker under hela sommaren, säger Camilla Folmer Hansen som är ordförande i Märsta IK.

Brobygget håller till i Valsta sporthall och i Ekilla sporthall och vänder sig till barn upp till 13 år.

Risk för fulla aktiviteter

Ingen föranmälan krävs, men det kan hända att vissa sommaraktiviteter blir fulla. Förra året fanns restriktioner på 50 deltagare inomhus på Brobygget. Då var det fullt varje dag.

– Vi bjuder också alla barn på mellanmål, det kan vara mycket värdefullt för vissa. Framförallt är det jätterolig att se alla barn och se till att de får en meningsfull fritid. Det betyder allt, säger Camilla Folmer Hansen.

Till de lite äldre barnen finns Brobygget summer nights. Det hålls på Midgårdsvallen och där kan deltagarna prova på olika sporter och spela turneringar, spela schack eller FIFA.

Förutom Brobygget håller Ungdomens hus öppet med aktiviteter tisdagar till lördagar. Även Valsta fritidsgård öppet med blandade aktiviteter.

Färg och form

Flera andra saker finns det att göra för den som gillar färg och form. UngiSigtuna erbjuder prova på graffiti målning, på Sigtuna museum finns en drop-in-ateljé iordningställd och på Valsta konst går det bra att bara komma förbi. Där pågår också ett internationellt konstprojekt. Kulturskolan erbjuder skapardagar.

Utöver detta blir det bland annat författarbesök, cirkusskola, stadsvandring, klimatworkshop, rollspel, sommarläsning och arkeologisk utställning.

– Det känns bra att vi kan ha kontinuitet hela sommarlovet – 62 tillfällen på tre platser! Vi har ett bra samarbete med flera parter och har i år även fått ta del av de statliga lovpengarna, säger Monica Fries som är föreningskonsulent på Kultur- och fritidsförvaltningen i Sigtuna.

För tider och dagar se kommunens hemsida.