Parkhäng på sommarlovet. Det och mycket annat händer i Sigtuna. Foto: Rosie Alm / Sigtuna kommun

Det här kan du göra på sommarlovet

Det är sommarlov för Sigtunas barn och unga. Har du inget att göra? Kommunen erbjuder massor med aktiviteter för de som är hemma i sommar.

  • Publicerad 16:28, 17 jun 2021

Skolavslutningarna är avklarade och sommarlovet har precis börjat för kommunens unga. Nu ska de vara lediga i flera veckor. Många familjer väljer dessutom att stanna hemma under semestern på grund av pandemin.

Inför denna sommar har Sigtuna kommun ett fullproppat sommarlovsprogram för de barn och unga som är hemma och vill aktivera sig.

På kommunens hemsida listas allt från konstprojekt och arkeologisk utställning till idrottsaktiviteter och street art.

Populära Brobygget

Brobygget är ett av projekten som genomförs i sommar. Där kan deltagarna välja själva vad de vill göra och har möjlighet att prova på flera olika sporter och aktiviteter.

Brobyggen är ett samarbete mellan flera föreningar i kommunen, SigtunaHem, Hyresgästföreningen, Vi är Valsta, BID Märsta Centrum och RF-SISU Uppland.

– Det handlar lite om att våra besökare ska få välja vad man vill göra. Det finns möjlighet att testa flera olika saker under hela sommaren, säger Camilla Folmer Hansen som är ordförande i Märsta IK.

Brobygget håller till i Valsta sporthall och i Ekilla sporthall och vänder sig till barn upp till 13 år.

Risk för fulla aktiviteter

Ingen föranmälan krävs, men det kan hända att vissa sommaraktiviteter blir fulla. Förra året fanns restriktioner på 50 deltagare inomhus på Brobygget. Då var det fullt varje dag.

– Vi bjuder också alla barn på mellanmål, det kan vara mycket värdefullt för vissa. Framförallt är det jätterolig att se alla barn och se till att de får en meningsfull fritid. Det betyder allt, säger Camilla Folmer Hansen.

Till de lite äldre barnen finns Brobygget summer nights. Det hålls på Midgårdsvallen och där kan deltagarna prova på olika sporter och spela turneringar, spela schack eller FIFA.

Förutom Brobygget håller Ungdomens hus öppet med aktiviteter tisdagar till lördagar. Även Valsta fritidsgård öppet med blandade aktiviteter.

Färg och form

Flera andra saker finns det att göra för den som gillar färg och form. UngiSigtuna erbjuder prova på graffiti målning, på Sigtuna museum finns en drop-in-ateljé iordningställd och på Valsta konst går det bra att bara komma förbi. Där pågår också ett internationellt konstprojekt. Kulturskolan erbjuder skapardagar.

Utöver detta blir det bland annat författarbesök, cirkusskola, stadsvandring, klimatworkshop, rollspel, sommarläsning och arkeologisk utställning.

– Det känns bra att vi kan ha kontinuitet hela sommarlovet – 62 tillfällen på tre platser! Vi har ett bra samarbete med flera parter och har i år även fått ta del av de statliga lovpengarna, säger Monica Fries som är föreningskonsulent på Kultur- och fritidsförvaltningen i Sigtuna.

För tider och dagar se kommunens hemsida.

Gravfynden de första kristna i Sverige

Nyheter Kommer att ställas ut på Sigtuna museum Flera gravar hittades i centrala Sigtuna. Det rör sig om den första generationen kristna i Sverige och ett så unikt fynd har aldrig tidigare hittats i kommunen.måndag 2/8 11:41

Våg av telefonbedrägerier i Märsta

Nyheter 21 fall av bedrägeri anmäldes i juni Som mest har ett brottsoffer förlorat upp emot 200 000 kronor när en våg av så kallade vishing-brott svept över Märsta. Enligt polisen är det främst äldre som utsätts för bedrägerierna.fredag 23/7 14:53

396 nya bostäder planeras i Sigtuna stadsängar

Nyheter Byggherre får grönt ljus Flera nya byggen är på gång i Sigtuna stadsängar. Nästan 400 nya hem håller på att färdigställas i området det kommande året.måndag 19/7 14:57

Kommunen öppnar del av Midgårdsbadet

Nyheter Men utomhusbadet är fortsatt stängt hela sommaren Sedan den 15 juli är det fritt fram att plaska i inomhusdelen av Midgårdsbadet. Men på grund av smittrisken är utomhusdelen fortsatt stängd. "Jag tror att folk kommer respektera råden", säger kultur-...fredag 16/7 12:05

Bilolycka på E4 vid Arlanda – flera skadade

Nyheter "En person var fastklämd" meddelar polisen Fem personer har fått föras till sjukhus efter en bilolycka på E4 vid Arlanda.onsdag 14/7 17:12

De vandrar för välgörenhet – från Umeå till Stockholm

Nyheter Ska samla in pengar till utsatta kvinnor Elina och Ebba samlar in över 200 000 kronor för att hjälpa kvinnor i behov av humanitär hjälp i Sydsudan. Vi tar ett snack med dem när de passerar Bollstanäs.onsdag 14/7 16:13