Aktivitet. Pingis, pyssel och skridskor är några av sakerna som Brommas barn och unga kan sysselsätta sig med under vecka 44. Foto: Karin Nilsson/Mostphotos/Karin Nilsson

Det här kan du göra på höstlovet i Bromma

Tio veckor sedan sommarlovet tog slut, nu är det hög tid för lite ledighet. I Bromma anordnas i vanlig ordning flera aktiviteter på höstlovet för både yngre och äldre barn, helt gratis.

  • Publicerad 12:07, 16 okt 2020

Kul i simhallen

Vad? Åkeshovs sim- och idrottshall anordnar aktiviteter på lovet, bland annat kan du vara med på stafettävling - krokodilrace, testa fridyktning och gå en styrkekurs. Anmälan behövs inte.

När? Hela höstlovsveckan, ta kontakt med simhallen för tider och program.

Häng på fritidsgården

Fritidsgården Café U på Vinjegatan 14 i Blackeberg håller i flera aktiviteter för ungdomar i åldrarna 13 till 17 år. Alla aktiviteter är gratis, men glöm inte att ta med ditt gårdskort.

Tacokväll

Vad? Höstlovet inleds med tacokväll på fritidsgården Café U. Ingen anmälan krävs.

När? 23 oktober, hela kvällen.

Spelturnering

Vad? Tävla i Fifa, pingis, biljard eller fussball. Anmäl dig till fritidsledarna antingen på plats eller på telefon, 08-508 061 88.

När? 24 oktober klockan 13 till 22.

Halloweenkväll

Vad? Fira halloween genom att pyssla, pynta, baka och spöka på fritidsgården. Ingen anmälan krävs.

När? 31 oktober klockan 13 till 22.

Sportiga aktiviteter

Minitennisturnering

Vad? Fritiden i Bromma anordnar turnering i Blackebergsskolans idrottshall. Anmäl dig till fritidsledarna på Café U eller på telefon, 08-508 061 88.

När? 25 oktober klockan 17 till 18.

Det anordnas även flera andra typer av aktiviteter, men här meddelas tid och plats när man väl fått

"No-fall" skridskor

Vad? Lär dig åka skridskor i Stora mossen utan att riskera att ramla. Du som har funktionsvariation har företräde till platserna, men även de som aldrig åkt skridskor eller tycker det är läskigt är välkomna. Aktiviteten riktar sig till åldrarna 7 till 17 år.

När? Tid meddelas när man fått en plats, anmälan bör göras innan 18 oktober, via stadens hemsida.

Anmäl dig i tid

Även andra aktiviteter kommer att anordnas, men tid och plats meddelas först när man anmält sig.

Bland annat går det att hänga med och studsa på trampoliner, lära sig streetdance, dreja koppar, utmana vännerna i laserdome eller gå en djurskötarkurs.

Anmälan hittar du via stadens hemsida, ung.stockholm, och bör göras innan den 18 oktober, men det kan finnas platser över efter det datumet.

Potatislov, höstlov eller läslov?

Under första hälften av 1900-talet hette det inte höstlov, utan potatislov. Men så värst mycket till lov var det inte, utan syftet var att skolbarnen i jordbrukssamhällen skulle hjälpa till med potatisskörden. Potatisen var viktig, både som mat men även som djurfoder och framställning av stärkelse och sprit.

Idag är höstlovet infaller höstlovet vecka 44 och är till för att barnen ska vila upp sig och att lärarna ska få tid att planera sitt arbete. 2016 beslutade regeringen att det skulle kallas för läslov, där läsning ska få samma fokus som idrott har under sportlovet. Men Stockholms stad, och säkerligen många andra, kallar det för höstlov.

Källa: scb.se och so-rummet.se

Visa merVisa mindre