Det här kan du göra med SL:s sommarkort

Nu börjar sommarlovskortet att gälla för Stockholms ungdomar, och med kollektivtrafiken kan du ta dig till massa spännande platser. Mitt i har listat några resmål och aktiviteter du inte får missa i sommar.

  • Publicerad 14:37, 14 jun 2018

I en tidigare version av artikeln skrev vi att kortet börjar gälla fredag den 15 juni. Det är fel datum och artikeln har rättats.

160 000 Stockholmsungdomar kan nu börja använda sina sommarlovskort som SL postat ut. Något som möjliggör många roliga utflykter.

Kortet är giltigt från lördag 16 juni till 9 augusti och Mitt i har listat några av alla gratisgrejer du som ung kan göra i sommar – tack vare SL-kortet.

Åka och bada

Stockholm kryllar av badplatser. Här finns både familjevänliga, centrala alternativ som Långholmen och Smedsuddsbadet för den som vill vara ”där det händer” – men också mer gömda pärlor som ofta kräver en liten resa med kollektivtrafiken. Med sommarlovskortet tar du dig dit gratis – perfekt!

Mitt i gjorde redan förra sommaren en sammanställning av nio badplatser värda en omväg. Spana in listan och ge dig ut på äventyr!

Ha en filmisk dag på stan

Har vi inte alla någon gång önskat att livet var lite mer som i en film?

Sommaren i Stockholm kan många gånger vara rätt filmisk – inte minst om man besöker samma platser som på vita duken.

Släng på dig den rosa pikéskjortan och ta Saltsjöbanan ut till vackra Solsidan, lajva Hemsöborna i Skärgården eller varför inte köra en kväll med Stockholm Boogie-tema? Tassa upp på Skinnarviksberget, klipp solnedgången och ta dig sen vidare för att kicka fet fest på Apberget – bara fantasin sätter gränserna!

Tänk på att inte besöka farliga platser och att alltid försäkra dig om att kollektivtrafiken även tar dig hem. Man vill inte sitta strandad ute i skärgården – även om det är vackert.

Gå på festival

Att åka på festival behöver inte innebära att vakna upp i lervälling på någon åker mitt i ingenstans – iallafall inte när du bor i Stockholm. I huvudstaden arrangeras varje sommar en rad olika festivaler för den som vill ta del av bra musik och roliga aktiviteter – självklart helt gratis. Sug på den, Coachella.

Exempel på gratisfestival:

127 Festivalen, 25 juni – 3 augusti, Bredäng.

Sex veckors festival i Bredäng som bjuder på allt från danstävlingar och fotboll- och basketturneringar till teater och musikuppträdanden.

Besök en ny stad

Att utforska en helt ny stad kan många gånger vara magiskt. Nya gator och gränder, nya shoppingkvarter, nya restauranger och framförallt: nya intryck. Med sommarlovskortet kan du hoppa på pendeltåget till bland annat Bålsta, Södertälje och Nynäshamn. Glöm inte att föreviga utflykten på Instagram!

Gå på parkteater

Lite finkultur skadar aldrig. Runt om i Stockholms stad anordnar Parkteatern teatervisningar under hela sommaren, med start nu i maj. Föreställningarna sker under bar himmel och är självklart gratis att ta del av.

Tid och plats:

Parkteaterns föreställningar sker på en rad olika platser runt om i Stockholm. Årets program hittar du på Parkteaterns hemsida.

Åk båt

Sommarlovskortet gäller, precis som övriga SL-kort, på ett flertal av Stockholms pendelbåtar. Hoppa på Djurgårdsfärjan i Slussen och spendera en dag på Djurgården, eller varför inte cruisa över Riddarfjärden mellan Kungsholmen och Söder?

Pendelbåtar i Stockholm:

Linje 80, Sjövägen, går mellan Lidingö, Nacka och Nybroplan.

Linje 82, Djurgårdsfärjan, går mellan Slussen/Gamla stan och Djurgården. Vissa turer går även via Skeppsholmen.

Linje 85, Riddarfjärdslinjen, går mellan Södermalm och Kungsholmen.

Linje 89, går mellan Ekerö (Tappström/Jungfrusund) och Klara Mälarstrand, via bryggorna Kungshättan, Ekensberg, Lilla Essingen. Mellan 21 juni och 20 augusti tar denna sträcka paus, så passa på!

Gå på museum

Sommaren är kort, det mesta regnar bort – en mening lika synonym med svensk sommar som smält mjukglass och gräsfläckar på knäna.

Trots maj månads superväder är det nästan garanterat att sommaren 2018 kommer bjuda på iallafall en handfull gråa dagar, och då passar det perfekt att gå på museum. Än så länge finns det många som är helt gratis.

Ta en selfie med dinosaurier, analysera konst eller åk tillbaka till medeltiden – du bestämmer!

Urval av gratis museum i Stockholm:

Moderna museet, Exercisplan 2, Skeppsholmen.

Riksidrottsmuseet, Djurgårdsbrunnsvägen 26, Gärdet.

Naturhistoriska riksmuseet, Frescativägen 40, Universitetet.

Medeltidsmuseet, Strömparterren, Norrbro.

Fullständig lista över gratismuseum i Stockholm hittar du här.