SPÅKULA. Vad kommer bli nästa års snackisar på Kungsholmen? Foto: Pekka Pääkkö/Per Brandt/Claudio Britos

Det här kan bli snackisarna på Kungsholmen 2021

Pandemin lär prägla även 2021 i världen, Sverige och Kungsholmen. Men året lär också handla om mer än så för vår stadsdel. Allt ifrån ett mini-Rosendal vid Smedsudden till om det behövs vakter vid Hornsberg i sommar lär debatteras.

  • Publicerad 13:49, 8 jan 2021

Överlever de lokala småföretagen?

Pandemin har inte bara slagit hårt mot hälsan, även företagen och speciellt de små lokala handlarna har drabbats hårt under året. I våras hängde ägarna till Georg Sörman upp rocken, även om varunamnet lever vidare med andra ägare. Och kring jul flaggade Kungsö Företagarförening för att de behöver Kungsholmsbornas stöd i julhandeln. Hur kommer 2021 att bli längs gatorna, är de små butikerna kvar eller väntar fler igenpappade fönster?

Lokala handlarnas julnödrop: Köp hos oss

Ödet för ödehuset

Förslagen har varit många för vad som kan ta plats i det så kallades Annexet vid Smedsuddsbadet, bland annat kulturhus eller ”mini-Rosendal”, och det har hyllats av våra läsare. Även staden har uppskattat förslagen, men huset har fortsatt gapat tomt i väntan på påfyllning i renoveringskassan. Men mot slutet av året flaggade fastighetskontoret för att de nu närmare sig ett avgörande och hoppades teckna avtal med en aktör i början av nästa år och dra igång renoveringen.

Inga löften om pengar till Smedsuddshuset

Sommaren i Hornsberg

Blir det ordningsvakter eller inte? Staden vill ha men polisen, och nu även domstolen säger nej. Stadsdelen vill samtidigt sätta in väktare som en lösning i väntan på nya regler som kan göra det lättare att få ordningsvakter. Samtidigt ska nya regelskyltar för att styra upp dansen i området sättas upp efter två medborgarförslag där boende stört sig på för hög musik. Sommaren i Hornsberg brukar ofta leda till diskussioner.

Nytt bakslag för ordningsvakter i Hornsberg

Lokala byggstriderna avgörs?

Får Boulebar behålla sin olovligt byggda inglasning? Kommer Lärarförbundet få igenom sina rivningsplaner vid Norr Mälarstrand? Blir det fjärde försöket gillt för förslaget om att bygga på ett funkishus i Kristineberg? Kanske kommer svaren nästa år. Och vilket eller vilka nya projekt kommer skapa debatt?

Fortsatt strid om rivning vid Norr Mälarstrand