Elskoter. Trots att det enligt Vois användaravtal inte är tillåtet att hyra deras elskotrar för den som är under 18 år så åker vissa barn runt på fordonen i Stockholm. Foto: StockholmDirekt

Det här gäller för el-scootrarna i Stockholm

​De syns överallt, uppställda på gatorna eller körandes på cykelbanorna. De nya hyrbara el-scootrarna väcker frågor både från stockholmare och från staden. Här är svaren.

  • Publicerad 08:00, 14 nov 2018

Att hyra el-scooter har gått tidigare i staden, men i och med intåget av Voi, där scootrarna är utplacerade på gatorna runt om i innerstan har resandet med de tvåhjuliga åken ökat rejält.

Barn kör runt på de nya hyr-elscootrarna

Vi har tagit reda på svaren på några av de vanligaste frågorna kring det nya fenomenet.

Hur mycket kostar de att hyra?

10 kronor i upplåsningsavgift, sedan 1,5 kronor per minut. 

Hur många el-scootrar har Voi i Stockholm idag?

Cirka 500-600, enligt företaget.

Hur snabbt går de?

20 km/h.

Nya hyr-elscootrar ska ta över stan

Hur fungerar laddningen och vem ställer ut?

Så kallade "hunters" laddar scootrarna. De tar hem dessa när de är urladdade eller efter klockan 20 på kvällarna och ställer ut dessa tidigt nästa morgon.

Hur funkar det och vad får man ersättning?

Man anmäler sig till företaget och ersättningen baseras på antal scootrar man laddar och utbetalas som lön. Enligt Voi ligger ersättningen på 50-150 kronor per scooter.

Har de krav på var scootrarna ska ställas ut?

Det finns utvalda platser där utställarna placerar scootrar varje morgon, trafikerade hörn, butiker, kaféer eller restauranger till exempel. Användarna här däremot inga krav på placering efter åkturen utan kan lämna den där resan tar slut.

De ska göra sparkcykeln cool – för vuxna

Får barn åka själva eller i sällskap med föräldrar?

Nej, enligt företagets regler är det vare sig tillåtet för barn och unga under 18 år att åka på deras scootrar eller att åka två samtidigt. Reglerna accepterar man när man laddar ner appen och det går bland annat inte att lägga in så kallade betalkort för ungdomar i appen. Däremot finns det inget i trafikreglerna som förbjuder barn- och unga generellt från att åka el-skotrar.

Hur trafikklassas el-scootern?

Eftersom de har en maxhastighet på 20 km/h klassas de som cykel enligt trafikkontoret och omfattas därför av samma regelverk. Det innebär att vem som helst får köra en el-scooter som inte går snabbare än så, avsett ålder. Är man under 15 år är det däremot hjälmtvång. Företaget uppmanar sina användare att använda cykelbanor eller hålla sig intill trottoarkanten på vägarna.

Helldén första order: Styr upp hyrcyklarna

Hur länge räcker en laddning och vad händer om batteriet tar slut under åkturen?

En laddning räcker ungefär i två mil. När batteriet börjar ta slut minskar även farten successivt tills scootern stannar. När ett batteri är slut försvinner scootern från företagets karta och den blir upphämtad.

Får man åka var som helst i stan?

Nej, man bör hålla sig till innerstan enligt Voi men i dagsläget händer inget om man åker utanför det området. Företaget tittar däremot på så kallad geofence-teknik för att kunna kontrollera detta bättre. 

Vad ska man göra om man hittar en scooter slängd i en skogsdunge eller på annat olämpligt ställe?

Rapportera gärna till företaget, antingen via appen eller på support@voiapp.io