”Det här är himmelskt för mig”

Odd Guldbrandsen har rest världen runt i sitt arbete och ätit mat i så gott som varje gathörn. Men det är efter flytten till Jakobsberg som han har hittat sitt matmekka.

  • Publicerad 18:55, 13 mar 2018

Lunchruschen är precis förbi och restaurang Chiliz i Jakobsberg är tyst och lugn. När jag kommer in är det lätt att upptäcka Odd Guldbrandsen och hans dotter Ingrid i hörnet vid växterna.

Odd reser sig självklart upp för att hälsa mig välkommen med en kindpuss och ett varmt handslag.

Det kontinentala sitter djupt. Efter ett liv med fasta adresser i sammanlagt åtta länder, och ett 40-årigt äktenskap med en fransyska, hör vinluncher och kindpussar till vardagen.

Förrätt och vin

Så även idag. När Chiliz ägare Golam Khondaker kommer in med menyn är det självklart att beställa såväl en Chili King Prawn till förrätt som vin till sin Lax Bhuna.

Starka räkor till förrätt.

– Det här är himmelskt för mig, säger Odd när han tar sin första tugga av förrätten. Smakerna är så väl sammansatta. Det starka med det mjuka.

Mat är viktigt för Odd, inte bara för smakerna, utan för allt det som följer med på köpet. Samtalen, nya bekantskaper och upplevelserna. Här hos Golam har han hittat hem. Inte så lätt efter ett helt liv utomlands, att vid 92 års ålder flytta tillbaka till Sverige och försöka hitta en meningsfull tillvaro.

Lax Bhuna till huvudrätt.

– Här känner jag mig alltid välkommen, och maten är den absolut bästa i området. Den mäter sig verkligen med många restauranger i världen, säger han.

20 olika länder

Innan Jakobsberg var Andorra Odds hem, men när hans fru gick bort i cancer för tre år sedan tog de tre barnen hem honom till Sverige. Även om det inte var helt lätt att flytta tillbaka till Sverige så trivs han i Jakobsberg. Och jobbet saknar han inte heller. Fram till 83 år fyllda arbetade Odd som diplomat för FN, med postering i 20 olika länder. Ett magiskt jobb, där han faktiskt gjorde skillnad, berättar han.

Odd Guldbrandsen, 95 år.

– Min vision var att hjälpa fattiga länder med orättfärdiga tullsystem.

Flera gånger i veckan

Hit, till Golam och hans mat, går Odd ofta. De känner varandra ganska bra nu, och bor dessutom på samma gata.

Och nan bröd såklart.

Golam är fascinerad över mannen som vid 95 års ålder fortfarande tar den halvtimmeslånga promenaden ner till restaurangen flera gånger i veckan för att äta hans mat. De pratar, utbyter erfarenheter och lär sig av varandra.

– Första gången Odd var här öppnade jag nog varenda flaska vin för att han skulle hitta ett han gillade. Till slut valde han ett men sa att han skulle komma tillbaka med sitt favoritvin. Det gjorde han och det är ett fantastiskt vin. Jag hoppas kunna servera det här någon gång, men det är lite dyrt, Berättar Golam.

”Nu blev jag rörd”

När efterrätten är intagen är det dags för fotografering och Odd reser sig raskt från sitt hörn för att ställa sig bredvid Golam.

Den indiska glassen kulfi, med saffran och kokos.

De håller hårt om varandras axlar.

Jag ber dem prata lite med varandra för att få en naturlig bild, men det funkar inte riktigt. Samtalet blir för nära. Så nära att jag och min lins inte får plats. De tackar varandra och Golam lägger handen på hjärtat.

– Nu blev jag rörd faktiskt. Att bli fotograferad med dig Odd. Det var fint.