Polisen och författaren Simon Häggström. Foto: Privat

"Det handlar om makt, dominans och förnedring"

Polisen och författaren Simon Häggström kommer till Vallentuna för att berätta om sina upplevelser av hänsynslösa människohandlare som driver sin verksamhet i Stockholms undre värld.

  • Publicerad 15:25, 9 nov 2017

Mannen frågade den prostituerade kvinnan Jasmina om hon inte ville ha trekant med honom och hans åttaåriga dotter. Men i stället för att säga ja stegade Jasmina in på Norrmalms polisstation och sade ”jag är eskort, och jag vill anmäla en pedofil”.

– Receptionisten var van vid att ta emot anmälningar om stulna mobiltelefoner, och nu det här. Med kvinnans hjälp kunde vi fånga in den här pedofilen, säger Simon Häggström, polis och författare till två böcker om människohandel och prostitution.

LOKALA NYHETER DIREKT - LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den 23 november* kommer han till Vallentuna för att tala utifrån sina böcker.

– De består av fall som påverkat mig extra djupt. I fallet med pedofilen är det extra starkt. Man tror att de här kvinnorna är avtrubbade men det blev tydligt att Jasmina är fullt medveten om rätt och fel. Sverige är för henne ett helt främmande land och ändå berättar hon att hon säljer sex och vill överlämna en pedofil till polisen.

"Kommer en väldigt nära"

Efter det hade inte Jasmina någonstans att ta vägen, men hon fick ett ettårigt rehabiliteringsprogram och i dag har hon ett vanligt arbete och lever ett vanligt liv, berättar Simon Häggström.

– Sådana ärenden kommer en väldigt nära, man tror inte att det är samma person.

Att Simon Häggström kom att arbeta med människohandel var inte någon gammal dröm.

– Många tror att jag har upplevt någon sorts kall för att jobba med det här, men jag gled in på ett bananskal. Jag jobbade med narkotika och på plattan kom jag i kontakt med gatuprostitution. Många finansierar sitt missbruk med att sälja sex på Malmskillnadsgatan och det är en intressant problematik, säger Simon Häggström.

"Vanliga män" - på ytan

Han säger att män som förgriper sig på kvinnor på samhällets botten ser ut som vanliga män – på ytan.

– Men de skiljer sig från andra män under ytan. Det handlar om makt, dominans och förnedring – i klarspråk handlar det om kvinnosyn. De saknar spärren de flesta män har, som säger att det krävs samtycke. Sexköparna förstår att kvinnan bara gör det för sedlarna, men de skiter i vilket. Männens behov väger tyngre än kvinnans välmående.

Har skrivit om människohandel också?

– Nu går du i en vanlig fälla, att dela upp människohandel och prostitution. All människohandel är på ytan frivillig prostitution. Människohandeln skulle inte klara sig annars, man säljer in kvinnor som att de gör det av fri vilja. Och det är omöjligt att avgöra om en kvinna är utsatt för människohandel – när till och med polisen måste spana i veckor och månader för att avgöra det, hur ska en sexköpare avgöra det på några minuter?

Simon Häggström menar att även ”frivillig” prostitution är att klassa som människohandel.

– Det finns alltid en orsak, det är missbruk, sexuella övergrepp eller psykisk ohälsa. Med andra ord spelar det ingen roll om man inte har en hallick, det är fortfarande ett utnyttjande av människor som inte mår bra.

"Gravt utnyttjande"

Det finns också unga vuxna som använder sex som självskadebeteende, i stället för att till exempel skära sig.

– De har ingen hallick men det är fortfarande ett gravt utnyttjande av de här sårbara personerna.

Människohandel är också en klassfråga, säger Simon Häggström.

– Handeln som den ser ut idag är väldigt gränsöverskridande. Kvinnor förs in från fattiga länder för att säljas i Sverige. Hur kommer det sig att det bara är från de fattiga länderna? Prostitution är en klassfråga, det är rika som utnyttjar fattiga.

Vill att ALLA får höra

Den som bjudit in Simon Häggström till Vallentuna är Vallentuna kvinnojour och Kultur Vallentuna.

– Jag hörde honom föreläsa i somras och sen kunde jag inte släppa tanken på att han borde komma till Vallentuna och föreläsa för lärare, rektorer, för föräldrar, för socialtjänstfolk, för ALLA och senare också eleverna på högstadium och gymnasiet om den värld så få ha en aning om, skriver Barbro Ljungström, engagerad i Vallentuna kvinnojour, i ett mejl till Vallentuna Nyheter.

*Föreläsningen sker den 23 november klockan 18.30 i Vallentuna Teater, och det är gratis inträde.

Jasmina heter egentligen något annat.