Det händer med oljeföroreningarna

Den oljeförorenade jorden som grävts upp från Mekonomens tomt i Edsberg renas så gott det går och sedan deponeras den. Det innebär att den grävs ner i en tätad grop.

  • Publicerad 10:01, 29 okt 2018

Efter tre veckors sanering har drygt 100 ton oljeförorenad mark fraktats bort från Mekonomens tomt i Edsberg till Sörabs återvinningscentral i Löt. En behandlingsanläggning som är specialiserad på förorenade jordar.

Kan sällan renas helt

När det kommer till just oljeförorening kan en del renas med hjälp av den så kallade Biosanmetoden som är en biologisk behandling, en slags kompostering.

– Oljeföroreningar kan brytas ner av mikroorganismer för att få ner föroreningshalten. Men det är sällan man får jorden helt rent, säger Johanna Leback, miljöchef på Sörab.

Efter reningen slutar det alltså oftast med att avfallet deponeras, vilket innebär att det grävs ner i marken. Men för att minska miljöpåverkan görs olika åtgärder för att säkra deponierna.

Vad är det för åtgärder?

– Det handlar om den underliggande barriären, bottentätning, avslutande täckning och uppsamling av lakvatten.

Hur lång tid tar det att rena/återvinna den här mängden massa? 

– Det kan jag tyvärr inte svara på, det är väldigt olika, säger Johanna Leback.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Sollentuna bäst på att bygga cykelvägar

Nyheter Fick pris för Årets cykelprestation Sollentuna kommun har byggt 4,3 kilometer regionalt cykelstråk i år, och tar därmed hem Region Stockholms pris Årets cykelprestation. Men ska målet ett fullt utbyggt cykelvägnät 2030 ska nås måste...tisdag 20/10 18:04

Sollentuna har utsetts till Årets biltvättarkommun

Nyheter Kreativ informationskampanj gav pris från Hållbar biltvätt. Sollentuna kommun är bäst i Sverige på att informera och uppmuntra sina invånare till att inte tvätta bilen på gatan. Tack vare sina insatser har kommunen nu utsetts till Årets biltvättarkommun 2020...tisdag 20/10 9:47

Nu är Röda Korsets nya second hand-butik invigd

Nyheter Mindre lokal ska ge större lönsamhet. En stund före klockan 11 i lördags började en liten nyfiken kö bildas utanför Röda Korsets nya second hand-butik på Hvidovrestråket i Tureberg. – Härmed förklarar jag vår nya butik invigd, sa Joakim...tisdag 20/10 5:15