Det händer med oljeföroreningarna

Den oljeförorenade jorden som grävts upp från Mekonomens tomt i Edsberg renas så gott det går och sedan deponeras den. Det innebär att den grävs ner i en tätad grop.

  • Publicerad 10:01, 29 okt 2018

Efter tre veckors sanering har drygt 100 ton oljeförorenad mark fraktats bort från Mekonomens tomt i Edsberg till Sörabs återvinningscentral i Löt. En behandlingsanläggning som är specialiserad på förorenade jordar.

Kan sällan renas helt

När det kommer till just oljeförorening kan en del renas med hjälp av den så kallade Biosanmetoden som är en biologisk behandling, en slags kompostering.

– Oljeföroreningar kan brytas ner av mikroorganismer för att få ner föroreningshalten. Men det är sällan man får jorden helt rent, säger Johanna Leback, miljöchef på Sörab.

Efter reningen slutar det alltså oftast med att avfallet deponeras, vilket innebär att det grävs ner i marken. Men för att minska miljöpåverkan görs olika åtgärder för att säkra deponierna.

Vad är det för åtgärder?

– Det handlar om den underliggande barriären, bottentätning, avslutande täckning och uppsamling av lakvatten.

Hur lång tid tar det att rena/återvinna den här mängden massa? 

– Det kan jag tyvärr inte svara på, det är väldigt olika, säger Johanna Leback.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nu är Röda Korsets nya second hand-butik invigd

Nyheter Mindre lokal ska ge större lönsamhet. En stund före klockan 11 i lördags började en liten nyfiken kö bildas utanför Röda Korsets nya second hand-butik på Hvidovrestråket i Tureberg. – Härmed förklarar jag vår nya butik invigd, sa Joakim...tisdag 20/10 5:15

Oförändrad skatt i Alliansens budget för 2021

Nyheter De ekonomiska prognoserna präglas av stor osäkerhet. Nu har den styrande Alliansen i Sollentuna presenterat sitt budgetförslag för de kommande åren.måndag 19/10 14:30

Fritidsgården Ringen stängd efter larm om droger

Nyheter Kultur- och fritidskontoret agerade efter att ha fått "signaler". Kultur- och fritidskontoret har fått signaler om att droger kan ha förekommit på fritidsgården Ringen i Edsberg. Kommunen har därför beslutat att tillfälligt stänga fritidsgården.måndag 19/10 7:43