Det händer med oljeföroreningarna

Den oljeförorenade jorden som grävts upp från Mekonomens tomt i Edsberg renas så gott det går och sedan deponeras den. Det innebär att den grävs ner i en tätad grop.

  • Publicerad 10:01, 29 okt 2018

Efter tre veckors sanering har drygt 100 ton oljeförorenad mark fraktats bort från Mekonomens tomt i Edsberg till Sörabs återvinningscentral i Löt. En behandlingsanläggning som är specialiserad på förorenade jordar.

Kan sällan renas helt

När det kommer till just oljeförorening kan en del renas med hjälp av den så kallade Biosanmetoden som är en biologisk behandling, en slags kompostering.

– Oljeföroreningar kan brytas ner av mikroorganismer för att få ner föroreningshalten. Men det är sällan man får jorden helt rent, säger Johanna Leback, miljöchef på Sörab.

Efter reningen slutar det alltså oftast med att avfallet deponeras, vilket innebär att det grävs ner i marken. Men för att minska miljöpåverkan görs olika åtgärder för att säkra deponierna.

Vad är det för åtgärder?

– Det handlar om den underliggande barriären, bottentätning, avslutande täckning och uppsamling av lakvatten.

Hur lång tid tar det att rena/återvinna den här mängden massa? 

– Det kan jag tyvärr inte svara på, det är väldigt olika, säger Johanna Leback.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tvärbanan rycker allt närmare Sollentuna

Nyheter Nya linjen har öppnats Tvärbanan har fått en ny linje, linje 31, som kommer att ha Helenelund som slutdestination.måndag 17/5 18:43

Vårdplatserna fördubblas på Sollentuna sjukhus

Nyheter Nya platser öppnas för geriatrisk öppen- och slutenvård Utbyggnaden av äldresjukvården på Sollentuna sjukhus fortsätter. En fördubbling av antalet platser sker nu i maj och det långsiktiga målet är en femdubbling av den geriatriska vården från starten i...måndag 17/5 10:24

Man dömd till fängelse för spridande av ”hämndporr”

Nyheter La upp film och bilder på sitt ex på porrsida på nätet När kvinnan avslutade relationen laddade mannen upp en film med henne på en porrsida på nätet. Han satte dessutom upp kränkande bilder på henne nära hennes bostad i Sollentuna. Nu har mannen dömts...söndag 16/5 9:10