Två av byggnaderna brann under nyårsafton. Foto: Niklas Thim

Det händer med kedjehusen på Hammarbyhöjden

Kedjehusprojektet på Hammarbyhöjden har försenats, sålts och brunnit. Nu säger den nya ägaren att bygget ska återupptas.

  • Publicerad 13:13, 17 jan 2020

Ursprungligen skulle de sex kedjehusen vara färdiga till hösten 2016. Projektet har försenats och i dag finns det bara sex ofärdiga fasader.

Bygget av lyxiga kedjehusen återupptas i höst

Bygget återupptogs i september 2019 efter att ha stått still i över ett år. Kort därefter såldes det av ALM Equity till Pajed Projekt 3 AB.

– Vi började projektera och beställa material, så det gick enligt plan. Sen fick vi ett bud före jul och då tyckte vi inte att det fanns någon anledning för oss att vara kvar om de kunde göra det bättre, säger ALM Equitys vd Joakim Alm.

Materialets skick har ifrågasatts. Foto: Niklas Thim

Att bygget har stått still har väckt reaktioner. Tidningen Byggarbetaren har tagit del av mejl från Stockholms stadsbyggnadskontor där man ifrågasätter om materialen har påverkats av att bygget stått ofärdigt.

– En betongstomme blir inte skadad för att den står ute. Varför skulle man riva det? Jag ser ingen anledning till det. Vi gjorde en statusbesiktning och det fanns ingenting som tydde på att man skulle behöva göra det, säger Joakim Alm.

Fastigheternas nya ägare, Pajed Projekt 3 AB, tror inte heller att byggnaderna behöver rivas.

– Det finns inget organsikt material, det är bara betong och frigolit. Så det finns ingenting som blir förstört av att det har stått fuktigt, men självklart behöver det torka ur. Vi kommer att röntga betongväggarna för att säkerställa att det är byggt som det är projekterat. Skulle det mot förmodan behöva göras några åtgärder så kommer vi göra det, säger Patrik Wennerholm, ägare av Pajed Projekt 3 AB.

Två av husen brann

På nyårsafton, dagen efter att affären blev offentlig, brann två av byggnaderna. En person greps och häktades för mordbrand.

Brand i vita staden – polisen misstänker mordbrand

 

En person är häktad för mordbrand. Foto: Niklas Thim

Patrik Wennerholm var i Spanien när räddningstjänsten ringde och berättade att hans investering stod i lågor.

– Det var ingen bra start. Det är nog rätt allvarliga skador, säger Patrik Wennerholm.

Det finns inga planer att ändra på fastigheterna efter ägarbytet, utan projektet ska färdigställas så som det har planerats.

– Det är väldigt känsligt det här området, med tanke på det som har hänt. Eller rättare sagt, det som inte har hänt. Jag tror att vid årsskiftet ska det vara klart, eller väldigt nära i alla fall. Det är beklagligt att det har stått stilla. Nu ska vi färdigställa det, säger Patrik Wennerholm.

I början av vecka 4 ska arbetet sätta igång. Till en början ska dräneringen kontrolleras och man har för avsikt att börja byggarbetet i mars.