Till skillnad från tidigare år kommer biblioteken inte att ha några aktiviteter i sina lokaler under sportlovet. Däremot blir det frågesport på nätet med bokpriser i potten.

– Jag vet också att KomTek har halverat antalet deltagare mot vad de brukar ha och delar upp sig i lite olika rum, säger Lisa Dalin, kommunikatör vid Järfälla kommun.

KomTeks teknik- och designaktiviteter kostar en hundring att delta i. Här kan de lovlediga bland annat prova på att skapa figurer i en 3D-skrivare. Eller varför inte dressera ett egenhändigt byggt robothusdjur?

Nytt för i år är att alla mellan sex och 18 år får prova på längdskidåkning kostnadsfritt. Det sker i konstsnöspåret vid Brukets friluftsområde den 2–4 mars där även utrustning finns att låna. Folk från bland annat Järfälla skidklubb bistår med hjälp.

– Konstsnön kommer att ligga kvar, försäkrar klubbens ordförande Anders Ahlström.

Inget skridskodisco

Däremot ställs flera andra vintriga aktiviteter in. Varken parasportdagen, allmänhetens åkning i ishallarna eller skridskodisco blir av i år.

Allt som allt är det ungefär hälften så många sportlovsprogram i år jämfört med i fjol. Samtidigt talar mycket för att fler familjer än vanligt håller sig på hemmaplan.

Lisa Dalin medger att det kan vara en svår ekvation.

– Men jag är glad att det ramlat in allt fler aktiviteter. Det var väldigt få från början, men nu har det tillkommit en ny varje dag.