När det gäller standarddans – som samlar de klassiska danserna modern vals, wienervals, quickstep, tango och slowfox – tillhör Elin Thyselius, 19, och Simon Hernandez Isaksson, 21, landets toppskikt.

I maj representerade paret Sverige i EM i Bukarest.

– Jag har alltid dansat för att tävla. Att få gå in i en roll och uppträda för en publik, det är som teater. Och väldigt jobbigt, tänk dig ett häcklöpningslopp där man måste le hela tiden. Dans är inte så glammigt som det ser ut, säger Elin.

Av juryn bedöms bland annat utstrålning, teknik och partnering – hur väl paren samspelar.

Hur viktigt är det att man klickar med sin danspartner?

– Väldigt viktigt. Man tillbringar enormt mycket tid ihop, vi tränar tre fyra gånger i veckan. Man är ett team och måste både kunna skratta och "kritisera", säger Elin.

Höll dansen hemlig

Hon har just tagit studenten. Simon läser på juristlinjen. Han föll för dansen när han var tolv.

– Min pappa är från Colombia, han säger att där dansar till och med stenarna. Så han lobbade ganska hårt för att jag skulle börja på Solna sportdansklubb, minns Simon.

Men i början höll den snart inbitne dansaren från Råsunda sin hobby hemlig.

– På grund av fördomar, att dans skulle vara "tjejigt". Men när jag väl kom ur garderoben var alla positiva. Äntligen en kille som kunde dansa på idrottslektionen, typ!

Tränar i Hagalund

Klubben startade 1974 och har skolat såväl SM-vinnare som Let's dance-tävlande.

Men om sporten ska växa behövs bättre förutsättningar, anser Björn Törnblom.

Han har dansat sedan barnsben, vunnit flera guld ihop med syrran och danspartnern Katarina och valsat med Gudrun Schyman i Let's Dance.

Sedan 25 år är han tränare i Solna sportdansklubb. De håller till i Hagahuset i Hagalund, där de konkurrerar om träningsyta och tider med många idrotter.

De flesta hallar i länet har plastgolv, dansen kräver trä.

Jämfört med andra länder, inte minst de som brukar vinna VM och EM (i år Litauen) satsas väldigt lite på dans i Sverige, menar Björn.

– Det finns en helt annan kultur och disciplin i andra länder. Barn drillas tidigt, dansare på elitnivå blir sponsrade och kan ha det som jobb. Här är mer fokus på att man ska ha kul, det får inte bli för allvarligt för tidigt. Jag tycker den inställningen är bra men såklart att det syns i resultaten.

SM-titel i sikte

Hur det gick i EM? Plats 50. En sporre att fortsätta, anser paret som nu siktar på SM-guld.

– Att dansa på samma golv som världsmästarna var ganska coolt, säger Elin.