
Fritt. Alla kommuninvånare får slänga skräp utan kostnad på återvinningscentralen i Skå. Däremot måste företag betala. Foto: Ekerö kommun
Det gäller för företagsbilar på tippen i Skå
Beskedet om att företagsbilar debiteras för besök vid tippen i Skå väckte funderingar hos flera Mitt i-läsare. Nu lugnar kommunen oroliga besökare och reder ut vad som gäller.
- Nyheter
- Publicerad 15:15, 3 jun 2022
Man kan eliminera ett reg-nummer så att det alltid filtreras bort
Sedan början av maj slipper alla som besöker återvinningscentralen i Skå att ta med passerkort för att komma in och slänga sitt avfall.
Besök för privata ärenden är gratis för alla Mälaröbor och för att inte företag ska utnyttja de öppna grindarna införs ett betalningssystem där en kamera noterar registreringsskylten. Sedan får företagare en faktura med kostnaden på 500 kronor per besök. Än så länge har dock inte någon fakturering börjat.
Nyheten fick flera läsare att undra om de kommer få en faktura om de exempelvis åker till tippen i privata ärenden med sin leasing- eller förmånsbil, eller är egenföretagare med bara en bil.
– Företagsregistrerade lätta lastbilar faktureras automatiskt, säger Tomas Öhman, avfallsingenjör i kommunen.
Lätt att lösa
Men det går att lösa snabbt om exempelvis en egenföretagare bara har en bil och kör den både privat och i jobbet.
– Då kan de undantas genom att kommunicera med personalen. Det är väldigt lätt att stryka den fakturan. Personalen får fram en lista på de bilar som registrerats. Då kan de trycka bort en faktura om det är uppenbart hushållsavfall, säger han.
Det går även att lösa så att besökare inte måste kontakta personal varje gång.
– Kommer man med på faktureringen, men inte ska det kommer vi lösa det. Man kan eliminera ett reg-nummer så att det alltid filtreras bort. Under en inkörsperiod hoppas vi få ett system som fungerar. Ingen som inte ska betala ska faktureras, säger Tomas Öhman.

Bättre. Tomas Öhman är avfallsingenjör i kommuen. Han ser flera fördelar med att slopa passerkortet vid återvinningscentralen i Skå. Foto: Lisa Halldén