Under den hinduiska gudstjänsten puja, ber besökarna till flera olika gudar som finns avbildade i rummet. Foto: Maja Brand

DET DOLDA FARSTA. Episod 2: Templet

I vår serie om det dolda Farsta undersöker vi platser som få känner till. Denna gång: Sveriges enda srilankesisk-tamilska tempel – dolt i hjärtat av Farsta strand.

  • Publicerad 11:38, 2 mar 2017

En frostbiten februarikväll och torget i Farsta strand öde, så när som på några enstaka gäster på kvarterspizzerian med texten Sky Bar i skrikrosa neon. Vägg i vägg ligger Farstastrandskyrkan, men vad få vet om är att om man följer samma röda tegelbyggnad runt till baksidan ryms här ytterligare ett gudshus: Sweden Ganesha Temple.

Varje tisdag och fredag samlas här tamiler, en folkgrupp från norra Sri Lanka, under den hinduiska gudstjänsten puja. Eftersom det är det enda srilankesisk-tamilska templet i Sverige, reser många långväga – från Helsingborg i söder till Umeå i norr.

Innan ceremonin bjuds besökarna på te i köket. Runt benen på de vuxna leker barnen kull. Någon frågar om det finns wi-fi, andra rusar på lätta fötter runt runt mellan de majestätiska gudabilderna.

– Det är bra att de leker av sig, sedan måste de vara lugnare, säger en man vid namn Sripaskoran.

När tempelprästen inleder gudstjänsten, tystnar det uppsluppna sorlet. Framför guden Ganesh, som fått den mest centrala gestaltningen i rummet, mässar han lågmält medan rosenblad strös vid fötterna.

Foto: Maja Brand

Leeja Silvarajah säger att även om templet är trångt ibland, så är srilankeser vana vid mycket folk på liten plats. Foto: Maja Brand

När han närmar sig de andra gudsgestalterna i rummet, följer skaran efter för att tillbedja gudarna i tur och ordning. En gud för fruktbarhet, en annan för hälsa. Slutligen målas streck med vit aska i besökarnas pannor.

– Det är Shivas märke, en av de högsta gudarna, viskar Sripaskoran.

Trots att livet i Sverige skiljer sig från vardagen i Sri Lanka, tycker han inte att det är svårare att vara praktiserande hindu här.

– Nej, det kan vara svårare med de svenska arbetstiderna de dagar som vi fastar. Men jag är undersköterska och jobbar natt, så det går bra.

Att templet ligger just i Farsta strand är en slump. När de först öppnade 1998, var det i en källarlokal i Tallkrogen. Men klagande grannar och en trång lokal gjorde att de flyttade. 

Helt optimal är lokalen dock inte. En kvinna vid namn Leejah Silvarajah berättar att de flesta av Stockholms tamiler bor i Botkyrka, så föreningen förhandlar med kommunen för att kunna bygga upp ett nytt tempel där. Eftersom de får allt fler besökare, behöver de något större.

– Fler svenska ungdomar kommer till oss, de reser utomlands och blir nyfikna. Under stora högtider är vi många hundra. Men samtidigt… att det är trångt gör inte så mycket, vi från Sri Lanka är vana med mycket folk på liten plats, säger hon skrattar.

DET DOLDA FARSTA. Episod 1: Rymdbolaget

Före ceremonin springer runt och leker kull i templet. Foto: Maja Brand

FAKTA

- Det finns ungefär 3000 tamiler, en folkgrupp från norra Sri Lanka, i Sverige. De flesta är hinduer, men vissa är kristna eller muslimer.

- Hinduer tror på flera gudar, som fyller olika funktioner. Shiva (meditationens och askesens gud) och Vishnu (som upprätthåller världen) är två centrala. Antalet hinduiska gudar är okänt, men vissa uppskattar att det handlar om miljoner.

- Tron på återfödelse och karma är central, såväl som icke-våld som högsta vägledande princip.

- Hinduismen har en miljard anhängare världen över.

Visa merVisa mindre