EFTER BRANDEN. Sarah Bentil bor ovanför den utbrunna lägenheten på Hasselgatan. Nu dröjer det ytterligare en månad innan hon kan flytta hem igen. Foto: Privat/Charlotte Arwedsson

"Det brinner där du bor!"

Sarah Bentil bor på Hasselgatan, i lägenheten ovanför den som totalförstördes i en brand för snart en månad sedan. Men just den här dagen var hon inte hemma. – Min kusin sms:ade mig: "Det brinner i ditt hus!"

  • Publicerad 11:10, 22 dec 2020

Det som hänt har gjort mig väldigt stressad.

BRAND. Det brann kraftigt i lägenheten på Hasselgatan i slutet av november. Foto: Privat

Sarah Bentil, 28, bor med sin pappa i en etta på Hasselgatan. Lördagen den 28 november var hon i Stockholm.

– Mitt på dagen fick jag ett meddelande från min kusin Abena, som också bor i området, om att det brinner på Hasselgatan. Hon skickade en bild från 112-appen och sedan ringde hon och sa att det är i ditt hus det brinner, precis där du bor, berättar hon.

Sarah blev helt chockad, började gråta och kände sig helt hjälplös. Hon bad kusinen gå dit för att få information.

– Då var det fullt pådrag med räddningstjänst, polis och ambulans och det var avspärrat.

Lägenheten under

Det var lägenheten under Sarahs som börjat brinna, och som också blev helt utbränd. De fyra ettorna rakt ovanför branden, i mitten av huset, blev mest skadade.

– Branden var på lördagen och på måndagen kunde jag komma in och titta i lägenheten. Elementen och elen var avstängda och det luktade väldigt mycket rök. Annars så syntes det inte så mycket, men det gick ju inte att bo där, säger Sarah.

Genom hemförsäkringen har hon fått en ersättningslägenhet i Solna. Efter besiktningen förra veckan blev hon uppmanad av Väsbyhem att tömma lägenheten så att den kan saneras. Tömningen av möbler och lösöre sköter försäkringsbolaget om.

– Nu är flyttfirma bokad och mina möbler ska ut ur lägenheten. Men jag kommer inte att kunna flytta tillbaka än på ett tag, kanske inte förrän i slutet av januari.

Ingen jul hemma

– Jag är besviken på att jag inte kan fira jul hemma. Först verkade det som om det skulle gå, men eftersom vår lägenhet ligger precis ovanför där det brann, behöver den saneras ordentligt.

Sarah pluggar till sjuksköterska och är mitt uppe i slutpraktiken på Karolinska inför slutexamen i januari.

– Det som hänt har gjort mig väldigt stressad. Först corona och sedan det här. Jag var så ledsen att jag började gråta på min muntliga examen häromveckan, jag klarade inte av den.

Undrar över orsaken

Det Sarah, och säkert många andra i huset, undrar över är vad som orsakade branden. Enligt uppgift var lägenhetsinnehavaren inte hemma när det började brinna och polisen har inte kunna fastställa någon brandorsak.

– Man vill ju bara veta vad det berodde på. Det vill nog alla som bor i huset.