Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd. Foto: Stefan Källstigen/arkiv

Det blir politikerna som får avgöra Krys övertagande av 1177

Det var tänkt att regionens tjänstemän skulle besluta om Kry får ta över sjukvårdsupplysningen 1177 Vårdguiden i Region Stockholm. Men nu står det klart att blir det politikerna som får sista ordet.

  • Publicerad 07:06, 18 jan 2021

Det var inte planerat att det skulle vara politikerna som beslutade om det är möjligt för vårdgivaren Kry att ta över sjukvårdsrådgivningen 1177. I stället skulle beslutet fattas av regionens tjänstemän, med hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson som ytterst ansvarig. Bland annat Vänsterpartiet kritiserade den beslutsordningen ville att politikerna skulle få vara med och säga sitt om den omtalade affären.

Kritik från flera håll mot att Kry kan ta över sjukvårdsupplysningen

Klubbas om några veckor

I helgen har det kommit nya besked – det blir politikerna i Stockholms hälso- och sjukvårdsnämnd som kommer att besluta om Kry får ta över.

– Det här är en stor och viktig fråga som kan vara av principiell betydelse. Därför har jag sagt till tjänstemännen att vi ska ta upp den i nämnden, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i blågrönt styrda Region Stockholm till SvD Näringsliv.

Anna Starbrink ger ännu inget besked om hon vill gå med på att Kry tar över 1177 i regionen. Tjänstemännen ska först se över vad konsekvenserna blir och ett beslut väntas den 16 februari eller 9 mars, skriver SvD Näringsliv.

– En av de centrala frågorna är att det blir konkurrensneutralt, säger Anna Starbrink till tidningen.

Blir ingen politisk debatt om att Kry tar över sjukvårdsupplysningen

S välkomnar beskedet

– Det är välkommet och borde vara en självklarhet. Detta var dock bara första steget. Socialdemokraterna kommer nu att fortsätta trycka på för att säga nej till att Kry övertar 1177. Du måste kunna lita på sjukvårdsrådgivningen, därför ska den vara i regionens regi, kommenterar Talla Alkurdi (S), regionråd i opposition.