Midsommarfirandet blir inställt i år igen. Foto: Mostphotos

Det blir ingen midsommar på ängen

Varje år brukar människor strömma till midsommarfirandet på Borgmästarängen om vädret är fint. Men på grund av pandemin blir det inget firande, i år heller.

  • Publicerad 13:00, 20 maj 2021

Picknick, kransar, glada barn och musik. En klassisk midsommar på Borgmästarängen i Sigtuna är det många som vill vara med på varje år.

2020 fick den ställas in på grund av pandemin och tyvärr blir det samma visa i år igen.

– Det är väldigt många år som vi har haft midsommarfirande där, säkert 15 år i rad i alla fall. Det är lite tråkigt att behöva ställa in, säger Anders Glans som är ordförande i Sigtunas hembygdsförening.

För många samlas

Även om restriktionerna lättas upp den 1 juni kommer det inte bli något midsommarfirande ändå. Det är helt enkelt inte genomförbart med så mycket personer som brukar samlas.

– Hela ängen har varit alldeles full, det har varit väldigt trångt så det blir omöjligt för att genomföra ett arrangemang som är så stort smittsäkert, säger Anders Glans.

Ett midsommarfirande handlar mycket om dans runt midsommarstången, musik och lekar.

– Vi har sagt att vi som ideell förening inte kan bidra till att sprida smitta. Man ska hålla avstånd men det går inte på midsommar med dans och barn som leker, säger han.

Nationaldagsfirande ställs också in

Även nationaldagsfirandet den 6 juni kommer på Stora torget, som också arrangeras av Sigtunas hembygdsförening, kommer att ställas in på grund av pandemin.

Istället hoppas föreningen att genomföra traditionella stadsvandringar i sommar.

– Vår medlem Fred Blomberg brukar göra en vandring efter stranden där han berättar vilka som har bott i de olika husen och berättar om Sigtunas historia.

Senare i augusti brukar Fred Blomberg även ha en gravvandring där han berättar om olika person som gjort avtryck på Sigtuna.

– Till dessa vandringar får vi nog ha ett begränsat antal personer till 20 stycken eller så, säger Anders Glans.

Polisen söker vittnen efter mordet

Nyheter Fortfarande ingen gripen: "Flera personer inblandade" En tonåring blev mördad vid Märsta båtklubb i början på mars. Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för mordet.måndag 14/6 12:24

Ny lägstasiffra i antalet smittade

Nyheter Sigtuna fortfarande en bit efter i vaccineringstakt Vaccineringstakten är fortsatt hög och smittspridningen låg i norrort, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport. "Umgås i en så liten krets som möjligt" uppmanar Anders Tegnell.fredag 11/6 10:26

De prisas för forskning om historien

Nyheter Ragnar och Bo har grävt upp Sigtunas okända historia Varje år delar Sigtuna Hembygdsförening ut ett Kulturpris vid nationaldagsfirandet. Det gick i år till Ragnar Fornö och Bo Jansson som forskar i stadens historia.torsdag 10/6 15:40

Sjuksköterskestudent gav tio gånger för hög dos

Nyheter Anmäls. Danderyds sjukhus lex Maria-anmäler misstaget. En patient på Danderyds sjukhus fick vårdas flera dagar extra efter att ha fått en för hög insulindos av en student. Nu lex Maria-anmäls händelsen.tisdag 8/6 11:30