Det återinförs ingen hemtjänst i kommunal regi i Upplands Väsby. Foto: Mostphotos

Det blir ingen kommunal hemtjänst

Den politiska oppositionen föreslår att en kommunal hemtjänst startas upp. Men det blir för dyrt, menar omsorgsnämnden.

  • Publicerad 11:56, 27 feb 2020

Det senaste året har Upplands Väsby kommun sagt upp avtalen med tre hemtjänstföretag.

Efter Mitt i:s granskning av det fuskande hemtjänstföretaget Ideal vård och service tog S, V och MP upp frågan om en hemtjänst i kommunal regi under måndagens kommunfullmäktigemöte.

Inte okej.

Mathias Bohman

Oppositionen vill även starta en utredning för att se över kommunens granskningsrutiner av just hemtjänstföretag.

– Vi behöver säkerställa att vi har rutiner på plats för att sådant här inte ska hända igen. Vi vill följa upp och kolla så att den här typen av fusk inte förekommer i en kommun, det är inte okej, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

”Gör andra prioriteringar”

Men omsorgsnämndens ordförande Margareta Hamark (L), menar att en annan utredning som social- och omsorgskontoret redan gjort, visar att kommunal hemtjänst blir för dyrt.

– För mig är inte det viktigaste vem som är utförare, utan kvaliteten och tryggheten vi erbjuder våra invånare.

Satsar på stöd i hemmet

Enligt henne satsar kommunen i stället på ökat stöd i hemmet för personer med hemtjänst som kommer hem efter att ha legat på sjukhus, samt att man inrättat en ny tjänst som ska samordna rehabilitering och sjukgymnastik.

Margareta Hamark säger att man också tittar på andra kommuner som har stiftelser som driver hemtjänst, och hoppas att någon vill etablera sig även i Upplands Väsby.

– Vi gör andra prioriteringar utifrån de resurser vi har, i stället att starta upp en egen hemtjänst igen just nu. Vi ser att andra kommuner har stora problem med sina hemtjänster, dels att få lönsamhet och dels med rekrytering av kompetens. Sigtuna och Täby har till exempel lagt ner sina kommunala hemtjänster, Sollentuna har problem och går med underskott.

 

Vård

Kommunens satsningar:

Trygg hemgång. Har man som brukare av hemtjänst legat på sjukhus och kommit tillbaka till sitt hem, kan kommunen skicka ett arbetslag för att stödja individen. Arbetslaget jobbar tillsammans med den medicinskt ansvariga vårdcentralen.

Ny samordningstjänst. Upplands Väsby kommun har inrättat en ny tjänst för medicinskt ansvarig rehabilitering. Tanken är att koordinera bland de många rehabiliteringsaktörer som finns.

Källa: Upplands Väsby komuns omsorgsnämnd
Visa merVisa mindre