Petsamo. Studenterna får en kort tur med båten Petsamo innan de springer ut klassvis från bryggan. Foto: Källa: Marina Läroverket

Det blir en sista seglats för studenterna

Trots pandemin får sistaårseleverna på Marina Läroverket i Danderyd en sista tur på havet innan de tar nästa steg in i vuxenlivet: "Det är viktigt med ritualer", säger rektorn.

  • Publicerad 16:00, 4 jun 2020

I maj meddelade Marina Läroverket att deras traditionella studentfirande ställs in, liksom på många andra skolor, med anledning av Folkhälsomyndigheternas rekommendationer. Ett tungt besked för skolan som har en lång tradition med att tacka av sina elever.

Nu har skolan tillsammans med studenterna tagit fram en ny plan. Lee Stern, biträdande rektor på skolan, menar att det betyder mycket.

– Det känns otroligt bra att det blir något och att det inte rinner ut i sanden.

Imorgon, den 5 juni, ska 162 studenter träffas klassvis i Cedergrenska Tornet innan de tar båten Petsamo från kajen, och åker på en sista seglats, innan de fortsätter till den stora Stocksundsbryggan för att springa ut tillsammans.

Planen är framtagen tillsammans med studenterna.

– Det är viktigt med en ritual för att studenterna ska känna att de får ett avslut, att de lämnar skolan bakom sig för att kunna ta ett steg in i vuxenlivet, säger Lee Stern till DanderydDirekt.

Föräldrar får stå på parkeringen

Skolans tidigare tradition har varit att åka ut till ön Idskär, där studenterna har haft studentlunch och betygsutdelning med lärare och skolledning. De har sedan åkt båt-konvoj till Stocksund, där de har mött sina anhöriga.

Inför årets firande välkomnas dock bara ett fåtal anhöriga och föräldrar, som får stanna vid sina bilar på parkeringen vid hamnen.

– Det är väl den största skillnaden. I vanliga fall är vi alla tillsammans, men nu är vi klassvis, säger Lee Stern, och tillägger:

– Studenterna är glada att det blir något. Vi kommer undvika att vara fler än vad vi behöver, och hålla hyfsat avstånd. Nu får vi bara hålla tummarna för att det blir bra väder.

Så ska Danderyd fixa studentfirandet

Epidemin tvingar skolskeppet att hissa segel i svenska vatten