Vid kontaktcenter i Bro stod två medborgare redo samma dag som förtidsröstningen öppnade den 24 augusti.

Först på tur var Tommy Larsson från Bro, som ville veta var han kunde rösta. Nästa person på tur, Jean Magnusson hade samma fråga. De fick båda veta att de var välkomna tillbaka klockan 16, och fick sig en guidning bort till dörren intill biblioteksinformationen.

Passat tider hela livet

De skämtade om att det nu hade rekognoserat läget och visste var de skulle ta vägen senare samma dag. Eller en annan dag när spontaniteten föranledde.

– Jag har passat tider i hela mitt liv. Som pensionär vill jag slippa det. Det är skönt att kunna styra sin dag som man vill. Därför är förtidsröstningen bra. Nu hade jag ändå ett ärende och tänkte rösta samtidigt, säger Jean Magnusson.

Tommy Larsson säger sig vara så van vid att ha tider att förhålla sig till att det inte bekommer honom ett dugg. Däremot tycker han att det är "suveränt att man kan förtidsrösta så att man slipper stå och stampa på valdagen".

– Det är också bra att inte behöva vara låst till den dagen. Som pensionär har man mycket att göra, säger Tommy Larsson med ett finurligt leende.

Är det någon särskild fråga som har varit avgörande för var era röster har hamnat i kommunalvalet?

– Mera poliser. Jag har pratat med poliser och det är alldeles för få. Det behöver bli ordning och reda, säger Tommy Larsson.

– Visst, eller hur, det är mycket strul i Bro, säger Jean Magnusson.

Mer trygghet

Samtalet glider in på Brogrillen som varit utsatt för ett flertal skadegörelser och att kommunen behöver mer trygghet.

– Allmän värnpliktsutbildning för ungdomarna skulle vara bra, det får grabbarna att veta hut och ta hänsyn till varann, säger Tommy.

På torget möter tidningen ett par damer som båda vill båda vara anonyma men enas skrattande om att de kan kallas för "två grå pantrar". De hade inte bestämt sig var rösten skulle hamna än.

– Det flaxar hit och dit.

– Vi får lyssna på alla.

Då Mitt i vänder sig till kommunen för att fråga hur förtidsröstningen fortskrider och om allt är på plats inför valdagen den 11 september så återkommer kommunikationsavdelningen.

– Personalen som arbetar absolut närmast valprocessen ska inte exponeras i media. Vi har gjort den bedömningen, men det handlar inte om någon hotbild, säger John Marin, kommunikatör.

Så jobbar kommunen

John Marin understryker att beslutet i fråga inte har med någon enskild händelse att göra utan att den ska ses som en försiktighetsåtgärd.

– Sen kan man tycka att det här är en överdriven säkerhetsåtgärd, men det är samtidigt en förebyggande åtgärd helt enkelt.

Hur fortskrider förtidsröstningen?

– Förtidsröstningen flyter på bra och intresset är stort. De frågor som kommit har till största delen handlat om vilka tider som gäller för när man kan förtidsrösta.

Hur ser det ut med bemanningen? Har ni röstmottagare så det räcker?

– Till förtidsröstningen har vi full bemanning, vilket innebär cirka 40 personer totalt och fem personer per pass. På valdagen behövs 200 röstmottagare. I nuläget har vi personal så det räcker.

Hur många har förtidsröstat?

– I förra valet var det ca 40 procent som förtidsröstade och vi bedömer att det kan bli ännu fler den här gången. Intresset har varit stort med stundtals ganska många i lokalerna, men allt har gått lugnt till. Inga incidenter så här långt. Ju närmare valdagen vi kommer, desto mer generösa bli också öppettiderna för förtidsröstningen", säger John Marin.