Körutiner. Farima Nawabi berättar att man jobbat hårt för att styra upp körutinerna till konsulatet. Idealiskt vore att flytta verksamheten närmare Nacka, där Afghanistans ambassad ligger, tycker hon. Foto: Pekka Pääkkö

"Det bästa för oss vore att flytta"

Näsetborna har klagat på köer och stök, politikern Daniel Källenfors har rutit till och ambassadpolisen har varit inblandad. Förste sekreteraren på Afghanska konsulatet som hyr lokal på Lidingö vet vad hon vill: – Det bästa för oss vore att flytta, säger hon.

  • Publicerad 06:15, 8 feb 2021

Afghanska konsulatet på Källängstorget i det lilla bostadsområdet Näset har fått känslorna att svalla när torget fyllts av köande besökare. Boende har klagat på nedskräpning och allmänt strök. Människor har kissat och bajsat i buskar, då det helt enkelt inte funnits toaletter till väntande. Staden har stött på hyresvärden och bett dem agera – utan resultat, tycker kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M).

Nu kommer ryktet att konsulatet ska försvinna från Lidingö, på Facebooksidan har konsulatet skrivit att man vill från Näset.

– Det bästa för oss vore att flytta. Då kan vi lättare utföra vårt huvuduppdrag - att hjälpa afghaner i Norden, säger Farima Nawabi, diplomat och förste ambassadsekreterare.

Inga konkreta planer

Några konkreta flyttplaner har dock varken bekräftats av konsulatet eller hyresvärden.

Afghanska konsulatet på Lidingö är det enda i Norden där afghanska invandrare i både Sverige och Finland kan få hjälp med bland annat passärenden. Konsulatet är inhyst i en före detta banklokal.

Farima Nawabi bjuder in till kontoret där två skrivbord trängs med en full bokhylla och en fåtölj för besökare.

– Som ni ser är det trångt. Här inne är vi två diplomater som sitter och jobbar. Ibland får andra i personalen jobba i köket, berättar hon.

Farima Nawabi, first secretary, Embassy of Afghanistan Foto: Pekka Pääkkö

Hon är medveten om de klagomål som kommit från boende. Tidigare gjorde brister i systemet att det ofta blev stora folksamlingar på torget.

– Vi har arbetet hårt för att genomföra reformer. Nu måste man ha en bokad tid. Vi har helt tagit bort drop-in-mottagning, säger hon.

Arbetet har gett resultat. Nya kösystemet och corona har lugnat ner besökstrycket. När Mitt i kommer till Källängstorget på Näset är det lugnt och stilla. Några pensionärer kryssar över torget med dramatenvagnar på släp. Pizzerian på torget får leverans och några tonåringar turas om att kila in på Ica för att handla godis.

– Det är faktiskt lugnare här än för ett och ett halvt år sedan, säger en kvinna vi träffar.

Ändå håller Farima Nawabi med om att lokalen inte är den bästa för dem.

– Det här är inte en lämplig lokal. Vi har ju väldigt små utrymmen där man kan vänta härinne, det gör att vi hänvisat folk att vänta ute på torget.

Trots uppstyrning av kösystemet förekommer fortfarande klagomål. Nyligen hittade en bostadsrättsförening mänsklig avföring och matrester i en olåst källarlokal.

"Måste lösas snarast"

Om det kom från någon som skulle besöka konsulatet vet man inte. Men det fick kommunalrådet Daniel Källenfors (M) att reagera.

– Jag ser oerhört allvarligt på det här. Lidingö ska vara en trygg och trivsam plats för Lidingöborna. Det här måste lösas. Snarast, säger han i en kommentar.

Eftersom konsulatet hyr av en privat fastighetsägare, Fastighets AB Senator, har staden mycket litet att säga till om. Problemen har ändå påtalats men Källenfors menar att den dialog han haft med hyresvärden, Utrikesdepartementet och Afghanistans ambassaden har hittills varit fruktlös.

Jan Fredegård, vd på fastighetsägaren Senator skriver dock i ett mail till Mitt i att man haft kontakt med såväl konsulatet, polisen och staden om problemen. Några direkt åtgärder har dock inte gjorts. Konsulatet har dock på egen hand haft personal att kontollera eventuell nedskräpning på torget.

Betjänar 80.000

I Sverige finns cirka 70.000 afghanska invandrare.

I Finland finns runt 10.000 personer som är födda i Afghanistan.

För dem finns bara ett afghansk konsulat där de kan få hjälp med passärenden och liknande.

Visa merVisa mindre